NRK Meny
Normal

Feirer kristen jul som asylsøkere

- Det er ikke så enkelt å være på flukt i jula, men vi er lettet og har det så trygt her i Namsos. Nå blir det vår første jul i et fremmed land.

Familien Maksim frå Syria - nytt

Familien som flyktet fra Syria i høst feirer kristen jul i Namsos.

Det sier Moen Abu Maksim som flyktet sammen med familien sin fra Damaskus i Syria i høst. De bodde i et område som er herjet av uro og konflikt.

Glade

– Jeg og familien er ubeskrivelig glade for at vi er her i et land der menneskerettigheter er respektert og barnas beste er høyt prioritert, sier Maksim, som er utdannet dataingeniør.

– Våre tre gutter på 4, 8 og 10 var ofte vitne til vold og bombing, også på veien til og fra skolen - ja også på selve skolen. Vi måtte bare gi opp og flykte for å finne et tryggere sted for barna våre, sier han.

Feirte jul i Damaskus

– Før var det så greit å feire jul i Damaskus. Vi brukte å feire sammen med andre familier, vi har hatt et kjempefint juletre - der brukte vi plastetre - og det var utrolig fin stemning, sier familiefaren. Nå sitter han med sine barn og ser på bilder fra hjemlandet.

Familien har fått en leilighet i Namsos fra UDI, for å bo i fram til de får svar på asylsøknaden.

Maksim - juletre

Familien fikk hjelp til å hogge sitt eget juletre.

Foto: Priat

Moen Abu Maksim og familien prøver å leve som normalt, til tross for at de er langt unna sitt hjemland og sine juletradisjoner. Familien skal nå feire jula på norsk vis, og skal som kristne gå kirka i jula.

Hogget eget juletre

Og juletre har det blitt.

– Vi fikk hjelp av ei snill dame her i Namsos til å hogge vårt eget juletre. Nå står det der med lys på, forteller Moen stolt og takknemlig.

Pynten er det litt dårligere med enn det de har vært vant til.

Lite penger til pynt, men jul likevel!

Maksim - jul - minimal pynting

Litt julepynt blir det.

Foto: privat

– Vi har ikke nok penger til å kjøpe ekstra ting for å pynte så mye i huset, mye av pengene går til å kjøpe klær og nødvendige ting. Men likevel; vi har bakt julekaker som vi brukte å gjøre før vi måtte forlate hjemmet vårt i Syria. Så jul blir det!

Og vi kan ikke klage, vi er så takknemlige. Vi takker Norge og det norske folk for at vi har et trygt hjem å bo i, med så varme omgivelser og snille folk her i Namsos, avslutter Moen Abu Maksim fra Damaskus i Syria.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.