NRK Meny
Normal

Feirer 15 år med klovnestreker

Selv om det er mange skumle klovner på ferde for tiden, finnes det fortsatt noen hyggelige. Sykehusklovnene feirer 15 år i disse dager, og det gjør de med fart, moro og en egen bok.

Sykehusklovner ved St. Olavs hospital

Klovn har blitt et belastet begrep, men det finnes fortsatt hyggelige klovner der ute. Sykehusklovnene har bursdag, og det ble markert ved St. Olavs Hospital onsdag.

Foto: Morten Karlsen / NRK

– Vi har kost oss med tomater, plommer og kake, og veldig mange hyggelige mennesker har vært med på feiringa, sier sykehusklovnene Thalia og Zapp ved St. Olavs Hospital.

Sykehusklovnene har bursdag, og det feires på sykehus over hele landet. I 15 år har klovnene spredd glede hos barn og unge i en krevende livssituasjon.

– Hadde ikke sett for meg dette

Thalia og Zapp er to av seks sykehusklovner ved St. Olavs Hospital. Til sammen finnes det 30 av dem i landet, og alt startet med Tove Karoliussen, også kjent som Beate Kræsj Pling.

Tove Karoliussen (t.v.) og Katja Lindeberg besøker St. Olavs Hospital.

Tove Karoliussen (t.v.) startet Sykehusklovnene i 2001. Her sammen med Katja Lindeberg.

Foto: Mari Vold

– Trodde du det skulle bli så stort da du begynte?

– Jeg ønsket at det skulle være et sted for profesjonelle scenekunstnere, men at det skulle bli så stort, og en landsdekkende organisasjon ... Det hadde jeg ikke sett for meg, sier Karoliussen.

Feiringen av jubileet fortsetter ut uka, med ulike arrangement. I tillegg blir boka «Magisk medisin» lansert, som forteller historiene til blant annet pasienter, pårørende, klovner og helsepersonell.

– Problematisk med «killer clowns»

Selv om disse klovnene sprer rundt seg med glede, har ordet «klovn» blitt et belastet begrep. Den siste tiden har det nemlig vært mange tilfeller med såkalte «killer clowns», der folk har tatt på seg klovnemaske og skremt tilfeldige mennesker.

– Det som skjer der ute, hvor folk tar på seg monstermasker og kaller det klovn, det er problematisk. Det er urovekkende at noen går rundt å skremmer folk på den måten, sier Karoliussen.

Killer clown

Såkalte «killer clowns» skremmer tilfeldige mennesker, og har gitt klovne-begrepet et dårlig rykte. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Har dere fått noen negative reaksjoner på grunn av dette?

– Vi har egentlig bare fått veldig mye støtte, sier Karoliussen.

– Vi har vært her i 15 år og møtt tusenvis av barn i en sårbar fase i livet. Vi vært med i terminalfasen og død. Foresatte og helsearbeidere rundt oss heier på oss, og synes synd på oss på grunn av dette. Så vi føler en enorm støtte.