Hopp til innhold

Denne metoden er den beste for å holde seg slank over tid, sier forskere

Det er viktig å mestre appetitten etter at man har gått ned i vekt. En ny studie avslører hvem som lykkes best.

Fedme og overvekt.

ET FLERTALL: Overvekt, som er årsaken til en rekke helseproblemer, er et økende problem i verden. I Norge lider flertallet av den voksne befolkningen av overvekt eller fedme.

Foto: Pixabay

For mange som går ned i vekt, er noe av det vanskeligste å holde seg der. Det er lett å gå opp igjen.

En del av problemet handler om at folk som sliter med alvorlig fedme og overvekt, ofte bruker mat som en form for belønning – selv om de ikke er sultne.

Det gir nemlig en kortvarig følelse av lykke, og på fagspråket kalles dette hedonistisk appetitt.

Og denne lysten kan være vanskelig å bli kvitt, selv om kiloene skulle forsvinne for en stund.

Så finnes det en måte å bli kvitt den hedonistiske appetitten på?

Det er i alle fall én metode som skal gi bedre resultater enn andre – også om man skal klare å holde vekta nede over tid, mener forskere ved NTNU.

Les også 1 av 5 fedmeopererte kan utvikle alkoholproblem

Linn Cecilie Gjertsen

Operasjon eller tilpasset diett?

Marthe Isaksen Aukan er doktorgradskandidat ved Institutt for klinisk og molekylær medisin. Sammen med andre forskere har hun fulgt 44 personer med alvorlig fedme.

Flertallet av deltagerne i studien gjennomførte en fedmeoperasjon. De andre gikk ned i vekt ved hjelp av en egen diett. Denne dietten måtte de følge i ti uker.

Det kalles alvorlig fedme når man har en BMI på over 30. Deltakerne i denne studien hadde i gjennomsnitt en BMI på over 40.

– Vi ville se hvordan hedonistisk sult og belønning endret seg for pasienter på lavenergidietter, og om en fedmeoperasjon i tillegg gjorde noen forskjell, forteller Aukan.

Begge gruppene lyktes godt i å ta av kilo. Gjennomsnittlig vektnedgang for begge gruppene lå på 16 prosent av startvekten.

De fortalte også at spisingen sjeldnere ble styrt av tanker, lyst og følelser.

Men det var likevel én gruppe som skilte seg ut når det gjaldt å holde vekten nede over tid.

Les også Forskere utfordrer kjent myte: Hjelper en god frokost kroppen med å forbrenne flere kalorier?

Sunn frokost med frukt og bær.

Endret mønster

For å holde vekten nede, er det viktig å kvitte seg med dårlige vaner. Så hvilken gruppe greide seg best?

Pasientene som kun hadde gått på diett, hadde ingen eller lite endring i belønning i form av mat i tiden etter. De opererte hadde mindre behov for å belønne seg med mat.

– Dette kan være en av årsakene til at fedmekirurgi i de fleste tilfeller gir et såpass godt resultat. Men vi trenger se på sammenhengen over lengre tid, sier Aukan til NRK.

Marthe Isaksen Aukan

Doktorgradsstipendiat Marthe Isaksen Aukan håper studien kan bidra til bedre behandling blant de med fedme.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Har gått ned mer enn 40 kilo

Martine Brandslet har deltatt i studien. For tre år siden veide hun godt over hundre kilo. I over 20 år hadde hun forsøkt å gå ned i vekt. Ingenting fungerte.

– Jeg ville aldri klart å gå ned i vekt uten operasjon. Det er hundre prosent sikkert, sier Brandslet til NRK.

Etter fedmeoperasjonen ved St. Olavs hospital er hun nå 45 kilo lettere.

– Det er slutt på å spise mat hvis jeg har gjort noe bra eller hvis jeg er lei meg.

Hun forteller videre at vektnedgangen har gitt henne et helt nytt liv. Nå kan hun leke med barna, drive med sport og ikke minst gå inn i en butikk og finne klær som passer henne.

– Jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte operasjon.

Brandslet vil likevel ikke anbefale alle å gjennomføre en fedmeoperasjon, men mener folk som er svært overvektige bør undersøke muligheten.

Hun understreker også at man ikke blir tynn kun ved hjelp av en operasjon. Det er bare et middel, og du må sjøl jobbe veldig hardt for å klare det.

Martine Brandslet

Martine Brandslet har klart å holde vekta nede etter at hun tok fedmeoperasjon.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

3.000 fedmeoperasjoner i året

Også forskeren er enig:

– Det er ikke alle som kan eller vil ha fedmekirurgi. Det er heller ikke alle som lykkes. Det er også mange som får en del komplikasjoner, sier Aukan.

Hun mener man må se på både de som har lyktes og motsatt. Slik kan man bruke det man finner ut. Og igjen gjøre behandlingen bedre for alle.

I Norge blir det gjennomført omtrent 3.000 fedmeoperasjoner hvert år. 80 av disse blir gjort ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Olga Vea er seksjonsleder ved fedmeklinikken ved sykehuset. Hun synes det er kjempebra at man forsker på området.

Dette kan bidra til å gi pasientene et enda bedre behandlingstilbud.

– Studien gir en god indikasjon på at fedmekirurgi er bra for å unngå vektoppgang, sier Vea. Hun ser gjerne at man gjennomfører lignende studier som også strekker seg over et enda lengre tidsperspektiv.

Olga Vea

Olga Vea ved fedmeklinikken er positiv til at man utfører studier som kan gi bedre svar på hvordan fedmeoperasjoner er vellykket eller ikke.

Foto: Jøte Toftaker / NRK