NRK Meny
Normal

Farlig lek på jernbanelinja

Barn som går på og ved jernbanesporet er et stadig økende problem i Trøndelag. Nå ber jernbaneverket foreldrene om hjelp.

Tog
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

- Vi ønsker at foreldre tar et oppgjør med barna sine, og forteller dem at de ikke har noe inne på jernbanesporet å gjøre. Vi må få en slutt på dette før det skjer en alvorlig ulykke.

Det sier informasjonsrådgiver Arvid Bårdstu i jernbaneverket.

Hull i gjerdene

Problemet er størst mellom Heimdal og Selsbakk og på stasjonsområdene Leangen, Stjørdal, Åsen, Skogn, Verdal og Levanger. Her opplever de stadig vekk ferdsel på og ved linja, og det blir også lagt ting på linja.

Voksne folk er også med på å gjøre det enklere for barn å komme seg inn på jernbanesporet. Mange klipper nemlig hull i gjerdene for å ordne snarveger.

- Togene kommer stille og fort og trenger inntil en kilometer for å stoppe. De kan heller ikke svinge unna om lokføreren oppdager folk i sporet, så dette er traumatisk for de som kjører togene, sier Bårdstu.

Forbudt

Det er også forbudt ved lov å oppholde seg på de deler av jernbanens eiendom som ikke er beregnet på publikum. Det gjelder naturligvis også passering av sporet utenfor godkjent planovergang.

Men det skjer altså stadig vekk lovbrudd, og Bårdstu håper nå altså både voksne og barn tar til vettet og holder seg unna toglinja. 

 

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal