I verkstedet til Steinkjer mekaniske går produksjonen som normalt.
Bedriften har nok metall til å produsere det som er bestilt, men krigen i Ukraina vil føre til store utfordringer med å importere stål framover.
Lagrene tømmes og prisen øker
De store stålprodusentene ligger nemlig i Russland, Hviterussland og Ukraina.
– 40 prosent kommer der fra, sier Jan Helge Svarva, daglig leder ved Steinkjer mekaniske, som legger til at krigen allerede har ført til lang leveringstid og høye priser.
– Prisene får vi ikke gjort noe med, men problemet er leveringstida. Lagrene tømmes, og det er jo litt sånn hos de andre som det kanskje er hos oss; vi driver og sikrer oss litt, og det gjør at det tømmes og prisene går i været.
Daglig leder Jan Helge Svarva, sier de aldri før har permittert noen ved Steinkjer mekaniske. Nå frykter han at det skal skje.
Foto: Tariq Alisubh / NRKOg det er ikke bare i Steinkjer de har utfordringer. Flere andre bedrifter i landet sliter med å skaffe enkelte ståltyper.
– Konstruksjonsstål er ikke så vanskelig ennå. Men den ståltypen som heter Hardox sliter vi litt med, og derfor har vi bestilt inn ekstra av den nå, sier Svarva, som forteller at de ulike Hardox-produktene brukes til alt fra gravemaskinskuffer til landbruksutstyr.
Kan få store konsekvenser
De ansatte frykter foreløpig ingen krise. Men fortsetter mangelen på stål de kommende ukene, kan konsekvensen bli nedbemanning og reduksjon i produksjon.
De store stålprodusentene ligger i Russland, Hviterussland og Ukraina, men på grunn av krigen har det blitt store utfordringer med å importere stål.
Foto: Tariq Alisubh / NRK– Vi er ganske sikret ennå, men hvis ståltilgangen går ned vil det merkes her også, sier sveiser Ingolf Brønstad.
– I ytterste konsekvens – hvis vi ikke får tak i stål – klarer vi heller ikke å lage produkter til kundene. Og da blir det kroken på døra relativt hurtig, sier lakkerer Tor Jakob Dahl.
Svarva sier de aldri har vært oppi en liknende situasjon tidligere.
– Vi har holdt på i 27 år, og har aldri permittert noen i ett minutt. Så det er litt vanskelig å ta det innover seg, men i verste fall er det kanskje ti mann som blir permittert, sier han.
Tor Jakob Dahl ved Steinkjer mekaniske, frykter i ytterste konsekvens kroken på døra.
Foto: Tariq Alisubh / NRKAllerede alvorlig
Tord Lien, regiondirektør i NHO Trøndelag, deler bekymringene til Steinkjer-bedriften.
Han beskriver at situasjonen allerede er alvorlig – ikke bare for mekanisk industri.
– Men også for den største landbaserte næringa, byggenæringa, er dette veldig alvorlig. Prisene er doblet, og for enkelte kvaliteter ser vi tregangen i pris på litt over ett års tid, sier han til NRK.
Tord Lien, regiondirektør i NHO Trøndelag, beskriver situasjonen som alvorlig.
Foto: Karianne Breivik Eldnes / NRKDet han frykter er at vi skal komme i en situasjon hvor stål av enkelte kvaliteter ikke kommer til Trøndelag i det volumet som trengs for å opprettholde aktiviteten.
– Frykter dere at permitteringer kan skje også hos andre?
– Ja, dessverre så frykter jeg at det kan skje av to årsaker: Du kan ikke lage stålprodukter om du ikke har stål. Det er det ene, men det andre er at vi ser at det er mange av entreprenørene i byggenæringen som har vanskelig for å prise anbudene sine.
Lien er ikke i tvil om at det er situasjonen i Ukraina som har hatt dramatisk påvirkning – i tillegg til høye energipriser i Europa og Asia.
Og han tror situasjonen kommer til å vedvare lenge.
– Vi kan gjøre to ting: Det ene er å jobbe med sourcing; å få tak i stål fra andre kilder – det må europeiske og norske myndigheter også bidra til. Men det andre er at jeg håper at kommune, fylkeskommune og stat bidrar til at vi kan opprettholde aktiviteten, så vi unngår permitteringer i for stort omfang.