Hopp til innhold

Fare for lemeneksplosjon til våren

2012 kan bli nok et toppår for smågnagerne i fjellet. Forsker varsler mylder av lemen til våren.

Video Illsint lemen

Illsint lemen

Flere steder i fjellet virker det som om lemenbestanden holder stand, og det kan bety at vi går mot et nytt lemenår, sier forsker Per Gustav Thingstad ved Vitenskapsmuseet i Trondheim.

– Det er spennende at vi ser så mye lemenaktivitet enkelte steder i fjellet ennå. Når de har berget seg fram til nå, så er det sjanser for at de kan berge seg gjennom vinteren, sier Thingstad.

Til tross for sykdommer

Lemen

Denne krabaten kan formere seg utrolig raskt.

Foto: Gunn Nyborg / NRK

Sykdommer kan ta knekken på lemenbestanden, og flere steder i Trøndelag har det vært harepest eller lemenpest som har slått ut smågnagerne. Men det rapporteres altså om store mengder lemen flere steder i Trøndelag fortsatt og det kan bety at 2012 blir nok et stort lemenår.

Nå er det klimaet som avgjør. Mye fuktighet som ødelegger luftlaget mellom bakken og snøen vil ha svært negativ effekt på den store smågnagerbestanden som holder til her. Men når gnagerne har berget til nå så kan det tyde på at det nye året kan bli likt det som nettopp er over.

Mylder til våren

– I så fall får vi en fantastisk spennende vår. Nå er jo grunnlaget lagt. Vi har store småviltbestander i fjellet allerede, så om det blir enda et godt år, så kommer det til å myldre av smågnagere til sommeren, sier Thingstad.

Denne illsinte krabaten er liten og tjukk med fire store fortenner og har et temperament få kan måle seg med.

Formerer seg kjapt

Den lille gnageren lever i ganger under snøen hvor den spiser mose og annen vegetasjon.

Der lever de godt og i god dekning for kulda og beskytta for dyr som jakter på dem. Det er et lite samfunn med ganger og tunneler. De er veldig produktive. De blir kjønnsmodne på tre uker og har ei drektighetstid på tre uker. Det betyr nye kull raskt. På en og en halv måned er det en ny generasjon på plass og det er fem seks unger i kullet.

Ei myte

Lemen

Det er mange myter rundt denne gangeren.

Foto: NRK

Det er mange nyter om lemen. Her kan vi ta livet av to. Den sprekker ikke når den blir sint. Den kan terges slik at den får problemer med stoffskiftet og blodtrykket at den kan dø av stress, men den sprekker altså ikke.

Ei anna myte er at lemen i flokk tar livet at seg selv ved at de enten svømmer ut i vann og drukner, eller springer utfor stup og slår seg i hjel. Det stemmer ikke.

Riktignok blir det mange av dem i et lemenår, så mange at når de er i bevegelse så kan det beskrives som bølgende masser. Og de er på jakt etter mat. Noen av dem blir dyttet utenfor bratte skrenter eller stup eller de drukner på veg over elver og vann.

Usikker opprinnelse

Hissig lemen på Geithetta

Hissig lemen på Geithetta

Foto: Gunn Nyborg

Det usikkert hvor myta om at de søker døden kommer fra, men filmen White Wilderness fra 1958 var vel et skritt på vegen for å befeste dette inntrykket.

Filmen ble spilt inn i Alberta i Canada. Filmskaperne kjøpte et dusin lemen og de fikk noen få smågnagere til å se ut som en hel lemenarmé på marsj. For å vise at de hadde dødsdrift ble de dyttet utenfor ei skrent. Det ga den ønskede effekten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.