Krana er sikret – evakuerte beboere får flytte hjem

Flere hundre mennesker fra boligblokker og kontorbygg i Ladebekken i Trondheim var fortsatt evakuert sent tirsdag ettermiddag grunnet frykt for at en over 30 meter høy tårnkran skulle falle ned.

Tårnkran kan velte, Lade, Trondheim

Den store tårnkranen stod i fare for å velte over en boligblokk. Beboerne ble evakuert.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Kilde: NRK/NTB

Politi, geoteknikere, spesialister og brannvesen har jobbet i flere timer på stedet for å sikre krana, som har en 30 meter lang bom.

Kranen skal nå være stabilisert, og beboerne kan flytte hjem igjen, melder politiet på Twitter klokken 18.33.

Politiet meldte tirsdag ettermiddag at arbeidet ville ta opp mot tre timer. De evakuerte fikk innlosjering på et hotell i byen.

Kran, Lade, Trondheim

Det graves nå på stedet for å forberede jekking av krana.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Fagfolk har sett på krana

Siden krana virket skeiv, måtte den først jekkes opp før demonteringen kan begynne. Den står på en byggeplass mellom Ladebekken og Ladeveien i Trondheim. Boligblokkene ligger like nord for byggeplassen.

– Vi har hatt inne geologer som har sett på bakkeforholdene. Vi har en plan om å få lagt på ekstra vekter i fundamentet, slik at vi kan rette den opp. Om den blir stabilisert så kan vi demontere krana, sa innsatsleder Roger Mogstad til NRK i ettermiddag.

Roger Mogstad

Innsatsleder Roger Mogstad

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Evakuerte boligblokk

Politiet sperret av et stort område for å hindre at folk tok seg inn på området.

Beboere mellom Ladebekken og Håkon Magnussons gate ble evakuert. Jarleveien ble sperett av mellom Ladeveien og Håkon Magnussons gate.

Laster Twitter-innhold

Dramatisk situasjon

De første meldingene om den skjeve kranen, var dramatiske.

– Plutselig kom en HMS-ansvarlig og fortalte oss at vi måtte evakuere med en eneste gang, fordi en kran kunne velte, sier Jan Ove Iversen, som jobbet på byggeplassen som ble evakuert.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 12.15.

– Det er en tårnkran som har blitt skeiv. Dersom den velter kan den treffe flere bygninger, sa Kimo tidligere.

Kran i fare for å velte, Lade, Trondheim

Politi, brannvesen og entreprenører jobber på stedet med å sikre krana.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.