Fare for at Schumann begår nye lovbrudd

Psykologspesialisten som har vurdert Nokas-raneren viser til personlighetstrekk i sin rapport.

Faglig rådgiver Trine Moland og spesialpsykolog Svein Øverland

Faglig rådgiver Stine Mollan og psykologspesialist Svein Øverland (t.h) har vurdert Schumann og forklarte seg i retten i dag.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Svein Øverland er rådgiver og psykologspesialist ved forvaringsavdelingen i Trondheim fengsel.

Han har vurdert Kjell Alrich Schumann i forbindelse med at han nå ber om prøveløslatelse. I ettermiddag forklarte han seg i retten.

– Vanskelig å starte på nytt

Øverland mener det er fare for at Schumann vil begå nye lovbrudd.

– Dette er basert på en risikovurdering som er gjort ut fra annerkjente internasjonale standarder. Vi viser til flere faktorer som blant annet personlighetstrekk og kanskje en undervurdering av hvor vanskelig det vil være å begynne på nytt.

– Hva slags fare mener du han utgjør?

Slik vi har vurdert er det moderat fare for at han vil begå nye lovbrudd som tilsvarer ran. Faren er lav i forhold til lovbrudd tilsvarende det som skjedde så tragisk sist, sier Øverland til NRK.

– Har endret seg positivt

Da Schumann selv forklarte seg i retten tidligere i dag, sa han at han har vært gjennom en modningsprosess, og framsto som en angrende synder.

– Jeg har vært med på grusomme handlinger som jeg ikke har noen sympati for. Jeg er ikke stolt av det jeg har gjort. Men dette er et tilbakelagt stadium, sa Schumann.

Psykologspesialisten medgir at Nokas-raneren har endret seg i løpet av de ti årene han har sittet i fengsel, men at dette i seg selv ikke er nok til å kunne løslates nå.

– Det går alltid en grense på hva som er nevneverdig, men mange har beskrevet at han har endret seg i en positiv retning. Han har hatt en viss modning, sier Øverland.

Løslatelse innebærer risiko

Øverland vil ikke ha noen formening om hvor lenge Schumann bør sitte i fengsel, men er tydelig på at han ikke bør løslates nå.

– Jeg har ikke mulighet til å vurdere hvor lang tid han bør sitte i fengsel, men mener det bør fortsette slik det er nå i hvert fall en periode til.

– Hvordan skal samfunnet finne ut om han virkelig er rehabilitert slik han selv hevder?

– Det er det nesten umulig å svare på, men vi må som i dette tilfellet, basere oss på internasjonalt riktige instrument for vurdering av nye risikoforhold, sier Øverland.