NRK Meny
Normal

Får spionsak for Høyesterett

En spiondømt sudaner i 40-årene får saken sin behandlet i Høyesterett i oktober. Mannen er to ganger dømt for å ha spionert på sudanske flyktninger i Norge.

Sudaner dømt

Sudaneren ble dømt både i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett. Nå skal spiondommen prøves for Høyesterett.

Foto: NRK

John Christian Elden

John Christian Elden opplyser at de vil legge ned påstand om full frifinnelse.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Mannen ble arrestert i Trondheim i 2012, og deretter tiltalt for spionasje mot sine egne landsmenn i Norge.

Dømt til fengsel

Det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som har behandlet saken, og i Oslo tingrett i fjor ble sudaneren dømt til fengsel i ett år og to måneder.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld, og anket til Borgarting lagmannsrett. Der ble dommen fengsel i ett år da saken ble behandlet i vår. Nå skal altså saken opp for Høyesterett i oktober.

– Min klient nekter straffskyld, og vi vil legge ned påstand om full frifinnelse, opplyser mannens advokat, John Christian Elden, til NRK.

Første gang siden 1973

Dette er en svært spesiell sak, og spionasjeparagrafen i straffeloven er for første gang brukt siden den israelske etterretningstjenesten Mossad likviderte Ahmed Bouchikhi på Lillehammer i1973.

Sudaneren har bodd i Norge i flere år, og jobbet i Trondheim kommune da han ble arrestert. Han har også vært engasjert i flere frivillige organisasjoner i Trondheim de siste årene. Blant annet i Natteravnene og Kirkens Bymisjon.

Både i tingretten og i lagmannsretten ble sudaneren dømt for å ha samlet inn informasjon om andres personlige forhold, og for å ha videreformidlet dette til sudanske myndigheter via en kontaktperson ved ambassaden.

Ambassaden avviste

Sudaneren har også fått inndratt 108.500 kroner som retten mener han mottok som betaling for opplysningene. Overfor flyktningene skal han ha gitt inntrykk av at han var ansatt i Utlendingsdirektoratet

Da arrestasjonen ble kjent i 2012 avviste den sudanske ambassadøren i Norge, Onoor Ahmed, at myndighetene i Sudan var involvert i flyktningspionasje.

– Vi benekter at vi skal ha vært involvert i spionasje. Hvilken interesse skulle vi ha av slike opplysninger, sa ambassadøren til NRK den gangen.

Video fra Trøndelag

Håper å få åpnet elva i løpet av kvelden.
Slik gikk det med Mette Vollan i uværet.
Skiheisen i Vintervannskleiva åpen igjen.