Far siktet etter barnedødsfall

En mann i slutten av 20-årene er pågrepet, og siktet etter at liten gutt ble funnet død i Vanvikan i Leksvik onsdag.

En far er siktet for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpede omstendigheter etter et mistenkelig barnedødsfall i Vanvikan i Nord-Trøndelag.

Politiet i Nord-Trøndelag holdt pressekonferanse om saken klokken 18.

Politi Vanvikan

Politi i Vanvikan onsdag kveld.

Foto: Joar Elgåen / NRK
Vanvikan

Vanvikan ligger i Leksvik kommune i Nord-Trøndelag.

Foto: Hege Tøndel Jonlil / NRK

– Mannen er nå siktet etter straffelovens § 229 for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Det har bakgrunn i at det er snakk om vold mot et forsvarsløst barn, fortalte politiadvokat Silje Valstad på en pressekonferanse klokken 18.

– Barnet var dødt da legen kom

Det var klokken 12.40 i ettermiddag at en lege varslet politiet om at et lite barn var funnet dødt i Vanvikan i Leksvik kommune.

– Barnet var allerede dødt da legen kom til stedet, fortalte politistasjonssjef Snorre Haugdahl ved Steinkjer politistasjon på pressekonferansen.

På bakgrunn av opplysninger som politiet sitter inne med, og funn på åstedet, etterforskes saken som et mistenkelig dødsfall, opplyser politiet i Nord-Trøndelag i en pressemelding.

Barnet var en omtrent ett år gammel gutt, ifølge politiet. Barnets far, en mann i slutten av 20-årene, er pågrepet og tatt med til Steinkjer for avhør.

Barnevernet besøkte familien tirsdag

Politiet bekreftet på pressekonferansen at Barnevernet har hatt kontakt med familien tidligere denne uken.

– Politiet ble anmodet om bistand i forbindelse med en undersøkelse i hjemmet tirsdag, men henvendelsen ble trukket fordi det ikke var nødvendig. Barnevernet besøkte dermed familien uten politibistand, opplyste Haugdahl.

Politiet vet ikke hvorfor Barnevernet var innom familien denne uken, og heller ikke om de har hatt kontakt med familien tidligere.

Ifølge politiet har ikke paret flere barn enn den avdøde gutten.

Vurderes avhørt i kveld

Begge foreldrene var til stede sammen med legen da politiet kom til bolighuset i ettermiddag.

De er nå på Steinkjer politistasjon, og skal få en helseundersøkelse i kveld.

Senere skal det vurderes om de to skal avhøres i løpet av kvelden. Barnefaren blir trolig fremstilt for varetektsfengsling på fredag.

– Det er begjært obduksjon av barnet, og Kripos er bedt om bistand. De er nå på vei med to kriminalteknikere og en taktiker, opplyste politistasjonssjef Snorre Haugdahl.

Ifølge politiadvokat Silje Vanvik kan etterforskningen ende med at siktelsen blir utvidet.

Kriseteam jobber i Vanvikan

I Vanvikan har kommunens kriseteam begynt å tenke på hvordan de skal fortelle om dødsfallet til de andre barna i barnehagen der den nå døde ett år gamle gutten gikk.

– Nå jobber vi med hva vi skal si til de andre barna i barnehagen der den døde gutten gikk, sier kommunalsjef Reidun Hildrum i Leksvik kommune.

Det faste kriseteamet består av personell fra helsestasjonen, Barnevernet, legetjenesten og folk som jobber med psykisk helse.

– Dette er jo en forferdelig trist hendelse, og alle i Vanvikan blir selvfølgelig berørt av dette.

– Pårørende er varslet, og politiet har dialog med den kommunale krisetjenesten for å følge opp berørte, forteller Haugdahl i politiet.

Store politiressurser satt inn

Onsdag ettermiddag jobbet rundt seks politifolk fortsatt på stedet, med Kripos på vei.

– Politiets undersøkelser i boligen i Leksvik vil forhåpentligvis avklare om det ble brukt noe redskap for å påføre barnet skadene, fortalte Haugdahl.

Politiet har satt opp sperrebånd rundt området for å holde folk og presse unna.

Det er satt av store ressurser til etterforskningen, og Nord-Trøndelag politidistrikt får bistand av kolleger fra Sør-Trøndelag.

Torsdag klokken 11 har politiet innkalt til en ny pressekonferanse om saken.

Politiaksjon i Vanvikan

Politiaksjon i Vanvikan

NRKs reporter Ståle Tonnning om pågripelse i Vanvikan, Nord-Trøndelag.

Pågripelse i Vanvikan, Nord-Trøndelag