NRK Meny
Normal

Får sende kistene hjem etter kronerulling

Lokalsamfunnet på Hitra har samlet inn nesten 50.000 kroner slik at Yonas Amanuel Issack kan sende kistene med sin døde søster og nevø fra Hellas til Eritrea.

Båtflyktninger druknet ved Rhodos 20. april 2015

Dette bildet av døde Elyud (6) med den røde Selbu-lua, har blitt et slags symbol på tragediene i Middelhavet.

Foto: Argiris Mantikos / Ap

Eldbjørg Broholm

Leder ved Frivillighetssentralen på Hitra, Eldbjørg Broholm, er glad for at så mange engasjerer seg i saken.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK
Mohammed Ali Omer

Mohammed Ali Omer er en av flyktningene fra Eritrea som nå er bosatt på Hitra. Han sier tragedien i Middelhavet preger alle.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK

På Hitra i Sør-Trøndelag bor Yonas Amanuel Issack. Hans seks år gamle nevø Elyud og hans 37 år gamle søster Selemawit, mistet begge livet i flyktningetragedien i Middelhavet i forrige uke.

Bildet av den døende gutten i Selbu-lue har blitt selve symbolet på tragedien. Når innbyggerne på øykommunen i Sør-Trøndelag fikk vite at gutten trolig var på vei til onkelen sin på Hitra, startet de spontant en innsamlingsaksjon.

Leder ved Frivillighetssentralen, Eldbjørg Broholm, var en av dem som tok initiativ.

– En sterk opplevelse

– Vi har alltid hatt god kontakt med flyktningene her på sentralen, så når slike ting oppstår så er dette en plass de oppsøker. Først visste jeg ikke at gutten på bildet var nevøen til Yonas, men da det ble kjent så ble opplevelsen enda sterkere, sier hun.

Det var Adresseavisen som først skrev at den lille gutten med Selbu-lua hadde familie på Hitra, og at han selv mest sannsynlig var på tur dit.

Etter at tragedien var et faktum, måtte Yonas og hans familie reise til Hellas og deretter sørge for å få kistene sendt hjem til Eritrea. Dette kostet omtrent 5000 euro, og en venn av Yonas tok først opp lån for å dekke utgiftene.

Får dekt alle utgifter

Tirsdag vedtok formannskapet i Hitra kommune at de vil dekke de gjenværende utgiftene etter at kronerullinga avsluttes på fredag.

– Det er naturlig at også kommunen vil bidra i denne saken, så lenge kronerullinga ikke dekker alle utgiftene. Det er en vanskelig sak for en av våre nye innbyggere, og da må man bistå, sier ordfører, Ole Haugen til NRK.

NRK har ikke lyktes med å komme i kontakt med Elyuds onkel i dag, men det bor mellom 30-40 eritreere på Hitra, og alle er prega av det som har skjedd.

– Alle er lei seg og veldig triste. Både vi fra Eritrea og de som er fra Hitra. Folk her er veldig hyggelige, sier Mohammed Ali Omer, som nå har bodd på øya i seks år.

Både enkeltpersoner og bedrifter i den lille kommunen har bidratt i kronerullinga, og aksjonen vil vare fram til fredag denne uka.

Bildet av den døende gutten i Selbu-lue har blitt selve symbolet på flyktningetragedien i Middelhavet. Da innbyggerne på Hitra fikk vite at gutten trolig var på vei til onkel Yonas på Hitra, startet de spontant en innsamlingsaksjon.

Folk på Hitra bidrar sterkt med å samle inn penger til Yonas Amanuel Issack og hans familie.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.