Hopp til innhold

Får plass i prestisjefylt akademi

Forskerparet May-Britt og Edvard Moser fra NTNU i Trondheim er overveldet etter at de ble valgt inn i det amerikanske vitenskapsakademiet.

May-Britt og Edvard Moser

May-Britt og Edvard Moser har vunnet flere prestisjefylte forskningspriser de siste årene.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

May-Britt Moser er den første norske kvinnen i akademiet, og ekteparet er de yngste fra Norge som er blitt medlemmer, skriver Adresseavisen.

– Dette er nesten ikke til å tro, sier May- Britt Moser til NRK

Alzheimers sykdom

Paret er kjent for sin forskning på hvordan hjernen beregner og husker hvor den er. Arbeidet deres kan føre frem til nye behandlinger av Alzheimers sykdom og andre nevrologiske lidelser.

May-Britt Moser sier det er en stor dag for henne og ektemannen.

– Dette er selvfølgelig helt fantastiske nyheter. Det er en stor ære at så mange amerikanske toppforskere er interessert i å få oss inn i dette akademiet, sier Moser.

Vitenskapsakademiet ble i sin grunnlagt av selveste Abraham Lincoln og består av anerkjente forskere fra hele verden.

– Tok ikke telefonen

– Vi satt i et møte og hørte telefonen ringe flere ganger. Men vi kunne ikke ta den. Derfor skjønte vi lite da innboksen på e-posten var full av lykkehilsninger fra kolleger, sier May-Britt Moser.

Nå har ekteparet lovet både forskningsrådet og NTNU å gjøre senteret sitt til et utstillingsvindu.

– Vi har lyst til å vise at vi får til utmerket forskning i et utmerket miljø. Samtidig vil vi takke rådet og NTNU for den støtten de har vist oss. Uten den hadde vi aldri klart å nå opp slik vi har klart, mener May-Britt Moser.

Ekteparet Moser har også vunnet internasjonale priser for sin forskning.

Forskerparet ble i 2011 nominert til Adresseavisens og NRK Trøndelags pris Årets Trønder . Men her ble de slått av teknologigründerne i microchip-bedriften Atmel.

Forskerparet Edvard og May-Britt Moser blir tildelt Horwitz-prisen i New York torsdag, for funn som kan føre til nye behandlingsmetoder av Alzheimers. Kollegene ved NTNU jubler.

Hjerneforskningen til ekteparet Moser har sørget stor anerkjennelse.