Far og barn får bli - mor kastes ut av landet

I seks år har hun ventet på svar. I går ble det klart at Tegist Regasa ikke får bli i landet, men hennes mann og to små barn har oppholdstillatelse.

Tegist Regasa

Tegist Regasa, her med sønnen Firaol på ett år, blir snart hentet av politiet og sendt ut av landet.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Familien på fire, opprinnelig fra Etiopia, er bosatt i Levanger i Nord-Trøndelag. Mandag fikk de beskjed fra politiet i Steinkjer:

Pappa Boranto Dika, dattera Feneti (4) og sønnen Firaol (1) får bli i landet, mens mamma Tegist skal sendes ut i løpet av de tre neste ukene. Nå venter de på at politiet skal komme på døra for å ta henne med seg.

Det var avisa Innherred som først omtalte saken.

Har ventet i seks lange år

– Dagen i går og dagen i dag har vært vanskelige. Kona mi gråter, og da gråter også barna. De blir lei seg når mor er trist, sier Dika til NRK.

I seks lange år har familien ventet på avgjørelsen fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Det er ei veldig lang ventetid, og det gjør noe med en person. Kona mi har blitt deprimert, og det fører til psykiske problemer, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Boranto Dika og Tegist Regasa

Boranto Dika og Tegist Regasa i sofaen hjemme i Levanger.

Foto: Eivind Aabekken/NRK

– Ventetida er uholdbar

Støttespillere reagerer sterkt på avslaget, og mener myndighetene bruker altfor lang tid på å behandle asylsøknader.

Dika jobber som renholdsarbeider i Levanger kommune. Arbeidsgiver Ove Kvam har integrert flere tilflyttende til Levanger via firmaet sitt. Han synes det hele er trist.

Ove Kvam

Ove Kvam er Dikas arbeidsgiver, og synes situasjonen for familien er veldig trist.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

– Vi synes situasjonen er forferdelig. Det er unger med i bildet – hva skjer med dem? Det er mange hos oss som venter på svar i mange år. De stifter familie, men så havner de i en slik situasjon. Her er det små barn som lider, sier Kvam.

Han mener tidsaspektet er uholdbart.

– De får ikke utført noe mens de venter, de får ikke jobbe eller tjene penger. Men advokatene skal betales. Det er noe rart med systemet, sier Kvam.

– Har oppholdt seg ulovlig

UDI mener at Tegist ikke forlot landet frivillig da hun for to og ett halvt år siden fikk avslag på sin søknad.

UDI mener også at barnevernkonvensjonen ikke er til hinder selv om barn blir berørt.

Seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen til UDI, Therese Bergwitz-Larsen, skriver blant annet dette i en e-post til NRK:

– Vi forstår at det at en forelder blir utvist fra Norge, skaper en vanskelig situasjon for både barn og foreldre. Men voksne menneskers handlinger kan dessverre gå ut over barna.

– Utvisning er et viktig virkemiddel i utlendingskontrollen, ikke minst som sanksjon for brudd på utlendingsloven. Dette gjelder også i de tilfellene der personen har barn i Norge.

Familien har bestemt seg for å anke vedtaket.