Får massiv støtte etter Rotmo-kritikk

Fatima Almanea fra Verdal er overveldet over responsen hun har fått etter at hun svarte på visesanger Hans Rotmos angrep på muslimer. Nå får hun også støtte fra ordføreren.

Fatima på Rotmoutstillinga

Her er norsk-irakeren på det lokale biblioteket i Verdal som har ei Rotmo-utstilling til enhver tid.

Foto: Ida Salthammer Bjerkan

– Det betyr veldig mye, og jeg føler en enorm støtte på grunn av det jeg har gjort. Jeg håper budskapet når fram, sier norsk-irakeren Fatima Almanea til NRK tirsdag ettermiddag.

– Lopper og lus

Hans Rotmo

– Muslimene er en miljøforurensning i Europa. Det sier musikeren og den gamle radikaleren Hans Rotmo fra Verdal.

Foto: NRK / NRK

Det var lørdag at Trønder-Avisa publiserte et intervju med Hans Rotmo, den kjente visesangeren fra Verdal. I intervjuet sier han blant annet at muslimene er en miljøforurensning i Europa.

Rotmo er blitt kjent for sine holdninger til muslimer og innvandring, og må nå tåle massiv kritikk.

– For noen år siden fant du ut at du ville starte å sparke nedover i istedenfor oppover. Du produserte den ene islam- og innvandrerfiendtlige sangen etter den andre. Du degraderte mennesker til lopper og lus. Jeg er loppa du snakker om, jeg er lusa. Jeg er forurensingen du advarer mot, jeg er avviket, skriver Fatima på sin blogg som et svar på Rotmos angrep.

Lest av 40.000

Fatima fra Verdal

Norsk-irakeren, som er bosatt i Verdal, opplever støtte fra fjern og nær. Hun mener det er viktig å stikke fram hodet i ny og ne, spesielt i slike viktige saker.

Foto: Frank Almås/NRK

Almanea flyktet til Norge i 2003, først til Vikna og senere til Verdal. I dag jobber hun som frilansjournalist og blogger.

Bloggen hun har skrevet er til nå lest av over 40.000 personer.

– Jeg har fått støtteerklæringer både via bloggen, Facebook og fra ukjente på SMS. Det har rett og slett vært overveldende, sier hun.

Støttende ordfører

Bjørn Iversen, ordfører i Verdal

Ordfører i Verdal, Bjørn Iversen, støtter Fatima.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Vømmølmusikkens far betyr fortsatt mye i Verdal, og det er ei fast utstilling på det lokale biblioteket.

Men de mange muslimutspillene får også ordfører i Verdal, Bjørn Iversen, til å reagere. Han roser Almanea etter blogginnlegget.

Iversen har selv postet det på sin egen Facebook-profil.

– Jeg tar selv full avstand fra det Rotmo sier. Du kaller ikke folk for lopper og lus. Det er rabiate uttalelser. Det er mangel på folkeskikk, sier Iversen.

– Ingen fortjener dette

– Det er ingen som fortjener å bli kalt verken det ene eller det andre, basert på hvilken minoritet eller gruppe man tilhører, sier Almanea.

Men det er ikke bare støtteerklæringer på bloggen.

– Nei, det er det ikke, men det er også helt greit, sier norsk-irakeren.

NRK har ikke lyktes med å få Hans Rotmo i tale.