Får kritikk for Facebook-bilder

Stipendiat Thomas Wold ved NTNU ber voksne være svært forsiktig med hva som legges ut på soaiale medier.

Merethe Baustad Ranum og Rita Ottervik

Merethe Ranum (t.v.) får kritikk av Rita Ottervik for publisering av bilder og kommentarer på Facebook.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Thomas Wold, stipendiat ved Psykologisk institutt ved NTNU.

Stipendiat Thomas Wold ber folk være forsiktige med hva de legger ut på sosiale medier.

Foto: NTNU SVT/Nils Heldal

I dag har trondheimspolitikeren Merethe Ranum (H) fått kritikk for å ha lagt ut bilder på Facebook av sovende politikerkolleger under en fem dagers studiereise i Spania. Politkerne har blant annet studert byutvikling i Bilbao.

– Åpner for vitser

– Bildene er i seg selv uskydlige, men er du politiker åpner slike bilder for veldig mange vitser om politikere som sover i timen og drar på heisatur til Spania, sier Wold.

Merethe Ranum har beklaget publiseringen av bildene og kommentarene hun skrev i tilknytning til disse. For de i utgangspunktet uskyldige bildene, er ledsaget av ironiske kommentarer. Men det som var humoristisk ment, ble ikke oppfattet sånn av de som er på bildene

– Jeg skjønner at kommentarene rundt bildene gjorde at enkelte politikere reagerte, sier Thomas Wold.

Ottervik reagerte

Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) er med på turen til Spania, og var en av politikerne som reagerte.

– Jeg synes det er uheldig at bildene og kommentarene har skapt et bilde av turen som slettes ikke stemmer. Det virker som om de fleste av oss skulket unna og ikke møtte opp på arrangementene. Men sånn har jo ikke turen vært, sier Ottervik til NRK.

Hun har tatt opp saken med Merethe Ranum.

– Alle har deltatt og møtt til rett tid. Det har vært noen hektiske dager, og de sovende bildene ble tatt under en transportetappe. Hun har skapt et annet inntrykk av sine kolleger enn det de fortjener, sier ordføreren.

– Beklager kommentarene

Nå beklager Høyre-politikeren publiseringen på Facebook.

– Kommentarene var ironisk ment, og jeg er lei meg for at de ga et inntrykk av turen som ikke stemte. Ut fra bildene og kommentarene virket det som om politikerne skulket unna og kom bort fra hverandre. Men slik var det ikke, understreker Merethe Ranum overfor NRK.

Rita Ottervik sier det er tredje gangen hun tar med seg formannskapet i Trondheim på tur, og dette er den mest disiplinerte gjengen hun har reist med.

– Nå har Ranum beklaget dette overfor meg, og jeg må igjen understreke at Facebook og andre sosiale medier er en offentlig scene og ikke en privat sak, sier Rita Ottervik.

Hun er selv ikke aktiv på Facebook, men vurderer å bli det.

– Men jeg skal kun forholde meg til politiske saker, og ikke legge ut bilder av andre eller kommentere andre, understreker Ottervik.

Vil gå nett-kurs

Nå har altså Merethe Ranum bedt om unnskyldning for publiseringen på Facebook, og nå vil hun lære mer om sosiale medier.

– Jeg ser ikke bort fra at jeg melder meg på et kurs for å lære mer. Det kan sikkert behøves, sier hun.

Thomas Wold ber folk generelt være forsiktige med hva de legger ut på sosiale medier som Facebook.

– Det er foreldrenes rolle som oppdragere å holde igjen. Du skal blant annet være forsiktig med å legge ut bilder av ungene dine, for de vil senere sette sine egne grenser. Da skal de ikke pushes av foreldrene. Alle må spørre seg selv om hvor offentlig vi egentlig vil at bildene vi legger ut skal være, mener Wold.