Hopp til innhold

Får konkrete tips om eggrøvere i Norge

Informasjon fra Sverige har ført til at både Miljødirektoratet og Økokrim har fått konkrete tips om hvem som driver med reirplyndring og ulovlig eggsamling i Norge.

Ulovlige egg

Mer enn 200 samlere i Europa har stjålet, byttet og kjøpt fugleegg ulovlig.

Miljødirektoratet og Økokrim er koblet inn i eggrøversaken fra Sverige. De har fått konkrete tips om hva som skjer i Norge.

Hans Tore Høviskeland, lederen for Miljøkrimavedingen hos Økokrim, sier dette er alvorlig.

– Vi får stadig inn meldinger om eggrøving. Dessverre har vi sett at det oppdages for sent, og at det er lett å begå slike straffbare handlinger, sier han til NRK.

Tror det blir nedprioritert

Hans Tore Høviskeland.

Hans Tore Høviskeland i Økokrim sier det finnes store mørketall i Norge.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Det var først i helga at NRK omtalte den store eggrøversaken fra Sverige. En stor eggrøver-liga rulles opp i hele Europa med forgreininger til Norge. Mer enn 200 samlere har stjålet, byttet og kjøpt fugleegg ulovlig.

Den svenske ornitologen Jan Eric Hägerroth har vært ekspert for påtalemyndigheten i Sverige, og er på at dette også skjer hos oss, men at han oppfatter at politiet i Norge har mye annet å gjøre.

– Da prioriterer man kanskje ikke denne type kriminalitet på lik linje med annet. Jeg håper det blir prioritert snart, sier han.

– Må tas på alvor

Hos Miljødirektoratet bekrefter seniorrådgiver Jo Anders Auran at de har hatt møter med svenske myndigheter og fått informasjon om denne saken.

– Vi har gitt den informasjon vi sitter på videre med tanke på slike miljøer her. Informasjon om eggsamlere og ting vi har fått fra feltet, har også Økokrim nå greie på, sier Auran.

– I hovedsak er dette et lukket miljø, men det har lekket informasjon og vi må ta dette på høyeste alvor. Dette truer norske arter, fortsetter han.

Vil ha tips fra folk

I Norge har det vært mange år uten særlig fokus på dette med miljøkriminalitet som går på plyndring av egg, fugleunger og fugler, mens det i flere andre land virkelig har skapt oppmerksomhet.

Høviskeland hos Økokrim sier de ønsker at folk melder fra ved mistanke om at noe slikt skjer.

– Terskelen må være lav for å melde fra. Vi har ikke råd til å miste disse artene. Det kan være både nordmenn og utlendinger som driver på. Mørketallene er store, sier han.

Avdelingslederen vil imidlertid ikke si noe om hvordan de ligger an med etterforskninga her til lands.

Jaktfalk

Jaktfalken er en av de truede artene i Norge.

Foto: Kjartan Trana / NRK