Får ikke sengeplass

Tilreisende krever at det ryddes opp i overnattingstilbudet ved St. Olavs Hospital. Pårørende får ofte ikke plass på pasienthotellet fordi det er fullt.

Hotell St. Olav
Foto: Ellinor Hansen / NRK

For Oddveig Kvalsund fra Herøy er det like usikkert hver måned når hun reiser til Trondheim for å få være nær mannen sin under cellegiftbehandling.

- Vi satser alltid på å få bo på pasienthotellet, men det er et strev å få plass der. Det er veldig vanskelig når man er i den situasjonen man er, at man ikke vet hvor vi kan bo fra gang til gang.

Kuttet i tilbud

Tidligere benyttet hun seg av et tilbud sykehuset hadde for pårørende som reiser langveisfra. Men sparekutt førte til at den avtalen ble oppsagt fra 1. August. Nå krever Kvalsund at politikerne rydder opp i saken.

- Når alle politikerne roper i hvor svært alt skal bli så må de kunne ta tak i disse mindre tingene også, sier hun.

Kvalnes tror mange pårørende kvier seg for å bli med når det er så stor usikkerhet rundt boforholdene. Leder for helsekomiteen, Harald Nesvik fra FrP, sier han vil følge opp saken.

- Først vil jeg ta kontakt med Helse Midt-Norge og St. Olavs Hospital og spørre om hvordan overnattingskapasiteten for langveisfarende pasienter på hotellet. Dersom de ikke har nok kapasitet vil jeg umiddelbart be om å få dette i orden. Et regionsykehus er ikke bare for de som bor i umiddelbar nærhet, sier Nesvik.

Usikkerhet

Ved pasienthotellet er ukene stort sett fullbooka. De har merket en større pågang etter at pasienttilbudet ble kutta. For Oddveig Kvalsnes er usikkerheten ei ekstra påkjenning i ei vanskelig tid.

- Nå sitter jeg uten rom og hvor jeg skal bo i natt aner jeg ikke, sier Kvalsnes.