Hopp til innhold

Får ikke lov å hjelpe fosterbarn

Hundrevis av norske barn venter på å komme i fosterhjem. Flere organisasjoner vil hjelpe, men får ikke lov.

Barneleker

Det er stor mangel på fosterhjem over hele landet. Frelsesarmeen vil hjelpe men får ikke lov.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

Myndighetene sliter med å skaffe nok fosterforeldre. Derfor ønsker Frelsesarmeen og andre ideelle organisasjoner å hjelpe til med å skaffe flere, men de blir forhindret av regelverket.

– Dette er trist. Hvis det er et mål at Bufetat skal gjøre alt selv, så må man slutte drømme, sier May Lisbeth Johansen i Frelsesarmeens barne- og familievern.

– Hårreisende

Sammen med blant andre Kirkens Sosialtjeneste har de tilbudt seg å hjelpe til med å skaffe sårt tiltrengte fosterhjemsplasser. Men loven om offentlige anskaffelser forhindrer ideelle organisasjoner å hjelpe.

Hårreisende, mener familiepolitisk talsmann i KrF, Øyvind Håbrekke.

– Barneminister Audun Lysbakken må øyeblikkelig gripe inn. Denne praksisen kan ikke fortsette. Det må sørges for at disse barna får hjelp, sier Håbrekke.

– Regelverket må endres

Også May Lisbeth Johansen ber regjeringen endre dagens regelverk. Hun sier Frelsesarmeen har lang erfaring innenfor barnevernsarbeid.

– Frelsesarmeen har en langt tradisjon på dette og har drevet barnevernsarbeid i over 100 år. I tillegg kan vi også tilby noe annet. Vi ønsker det skal være et mangfold i samfunnet, barn er ikke like, sier Johansen.

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken har ikke vært tilgjengelig for kommentar i forbindelse med denne saken, men sier til Stavanger Aftenblad at det kommunale barnevernet er en prioritert oppgave framover .