Flyttet da de ikke fikk barnehageplass

I hele Norge sliter foreldre som har barn født etter 1. september med å få barnehageplass. I Stjørdal har foreldre nå valgt å flytte fra kommunen.

I hele Norge sliter foreldre som har barn født etter 1. september med å få barnehageplass. Det gjør de også på Stjørdal, hvor foreldre nå velger å flytte fra kommunen.

Småbarnsmødre går en usikker fremtid i møte når de ikke får barnehageplass i Stjørdal.

Mia Uthus

Mia Uthus synes det er problematisk å ikke få barnehageplass, da hun må velge mellom barn og jobb.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Det å velge mellom barn og jobb er helt forferdelig, sier Mia Uthus som rammes av å ikke få barnehageplass til ungen sin.

Det er 152 barn født i 2013 som har søkt barnehageplass i Stjørdal kommune. Av de er 56 født på feil side av datoen. 13 barn har fått plass i private barnehager, men 43 gjenstående unger ikke får plass.

Vil flytte fra kommunen

En gang i uka møtes Uthus og hennes venninner på barseltreff. Det kan de bli nødt til i lang tid fremover.

– Det er problematisk for vi mister jo rett og slett jobbene våre og ender opp med å gå til NAV. Det er et stort problem for oss som faktisk har lyst til å være i jobb, sier Uthus.

Isak er en av 29 barn som mangler plass til høsten, siden kommunen har valgt å ikke tilby barn født etter 1. september barnehageplass. Mange foreldre er så misfornøyde at de har lyst til å flytte fra kommunen.

Gunhild Sætren

Gunhild Sætren er oppgitt over at kommunen ikke bruker sine egne penger til å lage flere barnehageplasser.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Nå er det blitt sånn at i hvert fall to familier har valgt å selge huset sitt her, og kjøpt seg bolig andre steder. En familie har kjøpt seg bolig i Selbu og en har kjøpt i Grong, både for å få seg barnehageplass og for å slippe å miste jobben, sier Gunhild Sætren.

Barn født etter 1. september har ikke lovmessig krav på barnehageplass, dermed må kommunen bruke av sine egne penger, noe de ikke har tenkt å gjøre.

– Det er et nasjonalt problem, som også må løses nasjonalt. Får vi midler til disse barna, så ordner vi selvfølgelig barnehageplasser. Jeg vil tro at når vi kommer til august, så vil problemet være mindre enn hva det ser ut til nå, sier Ole Hermod Sandvik, varaordfører i Stjørdal kommune.

– Bakvendt måte å styre på

I dagens reviderte statsbudsjett kunne heller ikke finansminister Siv Jensen love mer penger til barnehagene, men Arbeiderpartiet i Stjørdal mener de kan bruke mer penger fra kommunens eget overskudd.

Ap Stjørdal

Joar Håve i Ap Stjørdal mener løsningen på barnehageproblemet vil være å redusere litt på kommunens overskudd.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Det er kanskje løsningen, at vi reduserer litt på overskuddet og heller tilbyr barnehageplasser i påvente av at man rydder opp sentralt, sier Joar Håve, gruppeleder i kommunestyret i Ap i Stjørdal.

Sætren er en av de utsatte mødrene, og hun mener dette er en veldig bakvendt måte å styre på.

– Når man har så mange yrkesvillige kvinner som ufrivillig havner ut av arbeidslivet, mister pensjonspoeng og mister muligheter til videre karriere bare basert på hvilken dato ungen din er født på, sier Sætren.

Siste fra Trøndelag