Hopp til innhold

Får det bedre med egen treningskontakt

Eiolf Nordset får hjelp til å komme i gang med å trene fra sin egen treningskontakt. Helsedirektoratet vil ha mer systematisk satsing på fysisk aktivitet i behandlingen av psykisk syke.

Eiolf Nordset

BEDRE HUMØR: Eiolf Nordset fra høyre sier han blir i bedre humør av å trene og er glad for at han fikk ja på søknaden til kommunen om å få en egen treningskontakt. Fra venstre treningskontakt Reidar Nervik.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

To dager i uka møter Eiolf Nordset den kommunale treningskontakten.

Eiolf er uføretrygdet og har slitt med ADHD. Nå er han en av mange som får hjelp til å komme i gang og trene.

Dette er et tilbud til psykisk syke og rusavhengige og ordninga finnes i Nord-Trøndelag, Hordaland, Sogn og Fjordane, Rogaland og Oslo.

Større plass i behandlingen

– Fysisk aktivitet bør bli tatt i bruk mer systematisk og få større plass i behandlingen og oppfølgingen av mennesker med psykiske lidelser, sier avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet.

Dette støttes av prosjektleder for treningskontakter i Hordaland, Anne Kristine Aas i Norges idrettsforbund.

– Treningskontaktene i kommunene bidrar til at behandlingen av psykisk syke og rusavhengige blir bedre og billigere. Dette er en stor ubrukt ressurs, sier Aas.

Trening hjelper

– Jeg får en indre ro, bedre humør og blir mer utadvendt, forteller Eiolf Nordset når vi møter han på et treningssenter i Verdal sammen med treningskontakten.

Er dette noe du anbefaler til andre som sliter?

– Ja, absolutt og ikke bare dem som sliter. Ikke bare for å bli sterkere, men trening gjør at en får det bedre med seg selv. Det er ikke så mye som skal til.

Psykisk syke blir ofte friskere av fysisk trening - men mange trenger hjelp til å komme i gang. I Verdal står 30 nye treningskontakter parat til å hjelpe.

Motiverer

Alle som sliter psykisk eller har et rusproblem kan søke om å få sin egen treningskontakt i første omgang i seks måneder, men tilbudet kan forlenges.

Mange har fått hjelp til å komme i gang med trening på egen hånd siden tilbudet ble startet i Steinkjer, Verdal og Levanger i 2010.

Linda Barøy, leder prosjekt treningskontakt

GOD ERFARING MED TRENINGSKONTAKTER: Linda Barøy leder prosjektet treningskontakt. 30 nye treningskontakter har fått opplæring i Verdal de siste dagene.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

– En treningskontakt kan motivere. De kan være en døråpner inn til ulike aktiviteter på treningssenter, i svømmebasseng og være med på tur, forteller Linda Barøy, som er leder for prosjekt treningskontakt.

Vil ha mer fysisk aktivitet

Helsedirektoratet mener fysisk aktivitet kan hjelpe, og viser til at psykiske lidelser også har alvorlige bieffekter som inaktivitet, sosial isolasjon og vektøkning.

– Fysisk aktivitet har en dokumentert forebyggende effekt mot lettere depresjoner og angst og kan lindre symptomer ved ulike psykiske lidelser. Mer fysisk aktivitet bør bli et selvsagt element i behandlingen på alle nivåer, sier avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet.

Reidar Nervik

TRENINGSKONTAKT FOR PSYKISK SYKE OG RUSAVHENGIGE: Reidar Nervik er en av mange treningskontakter for psykisk syke på Innherred. Han mener det er bra å kunne hjelpe andre.

Foto: Tariq Alisubh/NRK