Tidlig morgen utenfor Ulvøya på Hitra. Sola løfter seg sakte over horisonten. Vi er med to eldre brødre på utror.
– Her ser du. Det er kjempefin krabbe. Den ligner vel på meg kanskje, siden jeg har holdt på så lenge, sier Arvid Aukan, og viser oss.
Lange tradisjoner
De har fanget krabbe siden juni i de samme områdene, likevel kommer teinene opp fulle av delikate krabber.
Nå seint på høsten er 30 prosent av krabbene for bløte i skallet til å kunne brukes og mange er små. De kastes ut igjen.
– På noen plasser er 50 prosent ute, kanskje mer også, sier Rolf Aukan.
– Den er lys og bløt i skallet. Den skal få leve videre ja, sier Arvid, og viser fram et eksemplar før han kaster krabba ut i sjøen igjen.
– På noen plasser igjen er det ganske bra, få er ute, sier Arvid.
Bare gamle
Krabbefiske har blitt ei sikker inntekt for de få gamle som driver med dette. Brødrene tror de kanskje er siste generasjon på dette feltet. Det er få unge.
– Jeg tror mest det at de helst vil trykke på knapper. Og hvis de ikke har mobiltelefonene foran seg, så vil de ikke dra på arbeid, sier Arvid.
Stemninga er upåklagelig og været er glitrende.
Havørnen har det med å stikke innom og de pleier å slenge uten en frossen sei til den.
– Fint å se når de tar den.
Kjempefangst
Fangsten er bra, 750 til 800 kilo. Det er en god fangst denne sesongen.
– Det er den beste ja, det likeste året, sier Arvid.
– Lenger ut ved Sula, sier de at de aldri har opplevd så mye krabbe.
– Det er ganske bra fangst ja, den kunne vært likere da, sier Rolf.
HitraMat, landet største krabbemottak, har mottatt 3000 tonn krabbe så langt. De betegner sesongen som meget god.