Hopp til innhold

Fant vikingskatt fra luften

Tørt vær fører til at nye arkeologiske funn trer frem på Stiklestad. Konturene ses fra lufta, og er funn av hustomter og gravhauger fra vikingetida.

Arkeologiske spor fra lufta
Foto: Håvard Zeiner / NRK

Trøndelags kulturarv ble enda rikere fredag, da fylkesarkeologen i Nord-Trøndleag for første gang lette etter arkeologiske funn med helikopter.

Det tørre været har gjort at mange gravhauger og hus fra vikingetida nå blir tydelige i åkrene når en ser de fra lufta.

NRK får være med fylkesarkeolog, Lars Forseth opp syv hundre fot i lufta.

Over Prestegårdsjordet og Vinne på Stiklestad i Nord-Trøndelag, åpenbares en rekke gravhauger. En del er kjent fra før, men nå har det blitt oppdaget en rekke nye funn.

- Det vi finner nå er spor som jordbruket har slettet i løpet av et par hundre år. Vi finner en gravhauger og en del hustufter som har blitt slettet ved nydyrking, sier Forseth til NRK Trøndelag.

Tørken avslører skatter

- Vikingesporene fremstår nå i kornet fordi det er så tørt, sier Forseth.

Arkeologene har lenge hatt en mistanke om at gravhaugene og tuftene lå der, og nå blir det bekreftet etter en lengre periode uten regn i Trøndelag.

- Vi får en mye bedre oversikt. Nå har vi funnet det gravfeltet ved Prestegårdsjordet på Stiklestad som vi har visst om lenge. Nå får vi frem runde gravhauger, avlange gravhauger og vi får frem de stjerneformede gravhaugene. Vi kan se en del strukturer som for eksempel kokegroper, sier Forseth entusiastisk.

Høyt til værs

Å bruke helikopter for å lete etter arkeologiske funn har vært anerkjent lenge. Nå er det første gang dette skjer i Nord-Trøndelag.

- Vi burde hatt som den engelse riksantikvaren, et fast program for å fly for å finne nye arkeologiske funn, sier fylkesarkeologen.

Under helikopterturen oppdager fylkesarkeologen nye ting, og får bekreftet teorier.

- Jeg er overrasket over alle de stjerneformede gravhaugene som vi ser på Prestegårdsjordet, sier Lars Forseth.