Fant tarmbakterier i smågodtet

En undersøkelse viser at bakterier som vanligvis hører hjemme i toalettet også finnes i smågodtet.

Godteri

Smågodthyllene er fristende for mange, men det frister neppe like mye å få med tarmbakterier på kjøpet.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Nå før påske dumper mange av dagligvarekjedene prisene på smågodt. Dermed kjøper mange store mengder snop for å kose seg litt ekstra i høytida.

En undersøkelse gjort av Adresseavisen og Trondheim kommunes analysesenter viste at to av fire undersøkte butikker hadde spor av tarmbakterier i smågodtet.

– En klassisk årsak er at en person plukker smågodt etter å ha vært på toalettet uten å vaske hendene godt nok. Vedkommende overfører bakterier til for eksempel lokkene og skjeene han tar i, sier ingeniør Torild Stavik Bakken ved analysesenteret i Trondheim til Adresseavisen.

Les også: Her blir det selt to tonn smågodt kvar dag!

Kan gi ubehag

Bakteriene som ble funnet i godteriet tilhører samme familie som E.coli. Disse bakteriene kan føre til både kvalme, oppkast, diaré og feber.

– Mengdene man blir utsatt for er helt avgjørende for om man blir syk. Mengdene vi fant i smågodthylla fører neppe med seg annet enn ubehag, sier Stavik Bakken til avisa.

Kritisk til pallesalg

Nå når påska nærmer seg tilbyr også mange av butikkene pallesalg av smågodt. Dette er tilbud som Mattilsynet ikke synes noe særlig om.

– Vi liker ikke pallesalget av hygieniske årsaker. I tillegg råder vi butikker til å skaffe smågodthyller som ikke har plass til bokser lang ned mot golvet. Dette av hensyn til små barn som putter hendene i smågodteriet, sier seniorinspektør Merete Valseth i Mattilsynet til Adresseavisen.

Smågodt

Smågodt som selges på denne måten er utsatt for folk som blant annet hoster og nyser oppi godteriet.

Foto: Inger Johanne Stenberg