Hopp til innhold

Fant tagging fra 1800-tallet

De var rampete på 1800-tallet også. I Røros kirke har de funnet tagging på kirkeveggen, og det er spesielt ett navn som vekker oppsikt.

Tagging på kirkeveggen

Skribleriene kom til syne under oppussing av kirka.

Foto: Ole Jørgen Kjellmark

I Røros kirke er det oppussing, og i denne anledningen ble også veggene pusset opp. Omtrent syv lag med murpuss ble fjernet bak barokkorgelet, og der kom skriblerier til syne på kirkeveggen.

– Det er artig å komme nærmere de som opprinnelig bygde kirka, sier Ole Jørgen Kjellmark til NRK Trøndelag.

Helt tilbake til 1700?

De fleste inngraveringene er kun en bokstav og et årstall fra 1800-tallet. Men inngraveringen S. H. Aspaas, skiller seg ut.

Nå lurer Ole Jørgen Kjellmark, som leder arbeidet for hovedentreprenøren i kirken på om navnet kan stamme helt fra 1784.

– Jeg tror det kan være selveste murmesteren, Svend Halvorsen Aspaas som har inngravert navnet sitt. Aspaas var byggmester på Røros, sier Kjellmark.

Men er det mesteren selv som har signert, eller er det en senere generasjon Aspaas med samme initialene som har tagget på veggen? Det skal riksantikvaren finne ut neste uke.

Tagging på kirkeveggen

Dette inngraverte navnet vekket oppsikt i Røros kirke.

Foto: Ole Jørgen Kjellmark

Når presten ikke så på...

Murveggen ved orgelet er ikke synlig ut til kirkerommet, og står bak veggen bak alteret. Orgelspillerne hadde lange hvilepauser mens presten holdt prekener.

Kjellmark tror derfor at orgelspillerne benyttet sjansen til å være rampete da presten snakket.

– Mange orgelspillere har tydeligvis benyttet tiden til å tagge på veggen, sier Kjellmark.

Tidsfunn

Hvis det stemmer at inngraveringen er fra 1784, vil det si det samme året som Røros kirke ble bygget. Aspaas var ansvarlig for muren da kirka ble bygd.

Kjellmark håper de får muligheten til å ramme inn feltet med graveringer.

– Vi ønsker å sette en glassplate over inngraveringene, sier Kjellmark.