NRK Meny
Normal

Fant listeriabakterier i Rema-kylling

Etter flere regelbrudd det siste året truer Mattilsynet med å trekke godkjenningen fra det Reitangruppen-eide selskapet Norsk Kylling AS.

Etter flere regelbrudd det siste året truer Mattilsynet med å trekke godkjenningen fra det Reitangruppen-eide selskapet Norsk Kylling AS.

Se video: Mattilsynet mener Norsk Kylling AS ikke har god nok kontroll på prøvetakningen av produktene sine. Selskapet legger seg flat, og lover bedring.

– Vi har hatt omtrent tre til fire rapporter om kritikkverdige forhold ved fabrikken det siste året. Det ser ikke ut som om de har kontroll på prøvetakningen, sier Øyvind Nygård som er saksbehandler ved Mattilsynets avdeling i Gauldal.

Trekker godkjenningen om de ikke skjerper seg

I ferdiggrillet kyllingkjøtt som er produsert ved fabrikken mellom august og november i fjor, fant de listeriabakterier i noen av prøvene.

– Det ser vi alvorlig på. Listeria er svært alvorlig for folk i risikogruppen, det vil si eldre og gravide. De kan få influensalignende symptomer, sier Nygård.

Mattilsynet har ved flere tilsyn påpekt at de ikke får gode og regelmessige nok prøver fra selskapet.

– Hvis de ikke viser at de tar nok prøver framover, vil vi trekke tilbake godkjenningen til produsenten, sier Nygård.

«Rutinemessig tilbakekalling»

Torsdag sendte Reitangruppen ut en pressemelding hvor de skriver at de rutinemessig tilbakekaller enkelte kylling og kalkunprodukter. Der tilbakekaller de produkter som er produsert mellom 1. april og 1. juli 2012.

De ber folk som fortsatt har produkter fra denne perioden om å bytte dem i en Rema 1000-butikk eller kaste dem. Men Nygård mener dette ikke gjelder de mest alvorlige tilfellene.

– De ferdiggrillede produktene som vi hadde tilsyn med mellom august og november er mer alvorlige. Det er i disse produktene vi har funnet listeria, sier Nygård.

Listeria

Listeriabakterien er spesielt farlig for gravide og eldre.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Norsk Kylling AS har vært i hardt vær tidligere.

– Produsenten er på bedringens vei

Reitangruppen eide 84 prosent av Norsk Kylling AS fra 2011, og i 2012 kjøpte de resten av aksjene fra Agnar Østhus. Da Reitangruppen tok over Norsk Kylling AS startet de en intern gransking av selskapet.

Nygård har fulgt fabrikken til Norsk Kylling over flere år, og mener tilstanden blir bedre med nye eiere.

– Produsenten er på bedringens vei etter at de nye eierne tok over driften, men det er mye å ta tak i, sier Nygård.

– Alle produktene i butikk er trygge

Frode Marthinsen

Frode Marthinsen i Norsk Kylling gjør flere tiltak for å bedre matvareproduksjonen. Han beklager det som har skjedd på det sterkeste.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Frode Marthinsen, som er administrerende direktør for Norsk Kylling, garanterer at alle deres produkter nå er trygge.

Han forteller at fabrikken hadde en rutinesvikt på prøvetaking og kontroll da Mattilsynet avdekket prøvene med listeria.

– Dette beklager vi på det aller sterkeste. Det er viktig å tillegge at nivået på disse prøvene var vurdert av Mattilsynet av en slik art at det ikke medførte fare for liv og helse, sier Marthinsen.

Ifølge han har fabrikken allerede gjort tiltak for å hindre at lignende situasjoner skjer igjen.

– Vi tar påleggene fra Mattilsynet på største alvor, og har nå satt inn ekstra ressurser. Vi har et investeringsprogram på 25 millioner som vi realiserer denne vinteren for å få orden på fabrikken vår, som dessverre lider et etterslep i forhold til denne type tiltak over mange år.

Mathisen tror Norsk Kylling vil få ryddet opp i alle problemene sine med den nye eieren på laget.

– Med Rema som eier har vi fått ressurser og midler til å oppgradere fabrikken til å bli tipp, topp moderne og en helt sikker matvareprodusent.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal