Hopp til innhold

Fant koraller på bomber i Trondheimsfjorden

Forskere har funnet koraller på rundt 600 meters dyp i Trondheimsfjorden. Korallene vokser på et kunstig rev av bomber og materiell fra 2. verdenskrig.

Koraller vokser ned mot 600 meters dyp i Trondheimsfjorden.

Her kan du se bilder av de vakre korallene som vokser på bunnen av Trondheimsfjorden.

– Jeg har aldri sett så mye risengrynskorall i mitt syndige liv, sier Geir Johnsen, professor ved Institutt for biologi ved NTNU.

Han studerer undervannsbilder fra bunnen av Trondheimsfjorden. På det meste er det 600 meter dypt, og der nede vokser det koraller.

Koraller i Trondheimsfjorden

Koraller på dypt vann i Trondheimsfjorden.

Foto: NTNU

Kunstig rev av bomber

Korallene ble oppdaget ved hjelp av et fjernstyrt undervannsfartøy, og de vokser på bomber og annet materiell fra 2. verdenskrig som ligger på fjordbunnen.

Det viser seg at bombene har dannet et kunstig rev for korallene.

Fjernstyrt undervannsbåt

Korallene filmes med denne fjernstyrte undervannsbåten.

Foto: NTNU

– Litt fleipete kaller vi det for the beauty and the beast, at bomber fra 2. verdenskrig faktisk er et kunstig korallrev. Vi har vakre koraller mot de rustne, fæle bombene. Dette var uventet, sier Geir Johnsen.

Mulig norgesrekord

Dette kan være det dypeste funnet av koraller i norske fjorder, sier forsker Terje Thorsnes ved Norges geologiske undersøkelse.

Terje Thorsnes

Terje Thorsnes ved NGU.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Fra før har Skarnsundet i Trondheimsfjorden koraller som vokser rekordgrunt, noe som ble kjent i fjor høst.

– Nå er dette kanskje Norges dypeste i fjorder, så i løpet av en måned har Trondheimsfjorden både det dypeste og det grunneste. En kan nesten bli halvveis trønder av det, sier Thorsnes.

Gjør nye oppdagelser

Korallene må ha et fast underlag å vokse på, og her har de altså funnet det i form av gammelt, militært utstyr.

– Larven flyter i vannmassen og så må den ha noe fast, enten fjell eller bomber da, å slå seg ned på. Her er det masse strøm og tydeligvis næringsrikt vann sånn at den kan trives og bli værende, sier Martin Ludvigsen, professor ved Institutt for marin teknikk ved NTNU.

– Når vi nå bruker ny teknologi, sensorteknikk og ubåter, gjør vi faktisk oppdagelser rett utenfor vår egen stuedør, sier Asgeir Sørensen, også han professor ved Institutt for marin teknikk.