Fant flere tonn asbest i sjøen: – Ser ut som noen har dumpet to hus her

Dykkere fikk en uhyggelig overraskelse da de dykket utenfor Malm i Trøndelag. På havets bunn fant de haugevis med knuste asbestplater.

Sportsdykkerne fra Trøndelag har aldri før funnet så store mengder asbest i sjøen. De tror asbestplatene har ligget på havets bunn utenfor tettstedet Malm i flere år.

– Vi har funnet mye rart i sjøen, men aldri så mye farlig bygningsavfall som dette.

Det sier Einar Morten Slapgård. Sammen med andre dykkere kom han over enorme mengder bygningsmateriale utenfor Malm i Verran kommune, blant annet armert betong og knuste asbestplater. Sistnevnte er i dag strengt forbudt å bygge med, da det er svært kreftfremkallende å puste inn asbestfibre.

– Alle bør forstå at vi må kaste søpla der den hører hjemme: på avfallsplassen. Ikke i sjøen sammen med fisken, sier John Ellev Slapgård, som mener det er snakk om flere tonn avfall.

Det ser ut som noen har dumpet to hus her.

John Ellev Slapgård, dykker
John Ellev Slapgård

Dykkerne John Ellev Slapgård og broren Einar Morten Slapgård er vant til å avdekke miljøsynder under havoverflaten.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Alvorlig miljøkriminalitet

Det å dumpe asbestplater utenom godkjente deponi er en svært alvorlig miljøkriminalitet. Nå vil politiet undersøke asbestdumpingen i Malm.

– Dette er straffbart i henhold til forurensningsloven. Finner vi ut hvem som står bak dette, vil vedkommende få straff, fastslår Amund Sand, politiadvokat i Trøndelag politidistrikt.

I Norge var det vanlig å bruke asbestplater både på husfasader og innvendig fra 1920 til 1980. Midt på 80-tallet innførte myndighetene totalforbud mot materialet.

Dette fremstår som en miljøsynd av noen som ønsker en enkel og billig løsning.

Thomas Hartvin, Miljødirektoratet

– Først og fremst helsefarlig i luft

Amund Sand

Politiet i Trøndelag skal se nærmere på asbestdumpingen i havet utenfor Malm, sier politiadvokat Amund Sand.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Faren med asbest oppstår først ved riving, når asbestfibre spres i luften.

– Jeg synes det er svært alvorlig at noen velger en slik «quick fix», sier Thomas Hartnik, seksjonsleder for avfall og grunnforurensing i Miljødirektoratet.

– Reglene for asbesthåndtering er godt kjente. Dette fremstår som en miljøsynd av noen som ønsker en enkel og billig løsning.

I de fleste norske kommuner er det gratis for husholdninger å kvitte seg med asbest på godkjente deponier. Kostnaden er å hyre fagfolk som skal ta seg av rivingen. Næringsvirksomheter må betale for dumpingen.

– Kan asbest i vann være farlig for mennesker og fisk?

– Asbestfibre er for mennesker først og fremst svært helsefarlig i luft. Forskning har blant annet vist at det ikke er knyttet stor helserisiko for mennesker å drikke vann med asbestfibre, sier Hartnik, som samtidig understreker at han ikker er kjent med forskning på hvilke konsekvenser spredning av asbestfibre har i havet.