NRK Meny
Normal

Fant Falstadklenodium på finn.no

Da fagkonsulenten ved Falstadsenteret så en av lyskasterne som ble brukt i fangeleiren under 2. verdenskrig til salgs på finn.no, tok han affære.

Falstad (1944)

Falstad fangeleir sett fra vakttårnet i leirens sør-østre hjørne cirka 1944. Innfelt er fagkonsulent ved Falstadsenteret Arne Langås med den samme lyskasteren som er markert på hovedbildet.

Foto: Ukjent/Kristin S. Karlsen

– Jeg bruker å legge inn ulike søkeord på finn.no, og så sjekker jeg av og til om jeg får treff. Da jeg så denne lyskasteren til salgs, var jeg rask med å ta kontakt, sier fagkonsulent ved Falstadsenteret i Nord-Trøndelag, Arne Langås.

Falstadsenteret har ikke mange gjenstander fra fangeleiren, så de er veldig fornøyde med at de fikk kjøpt lyskasteren.

Lyskaster Falstad finn-annonse

Dette er annonsen som fanget Arne Langås' interesse.

Foto: Skjermdump finn.no

Arne Langås og Birgitte Fjørtoft

Arne Langås og Birgitte Fjørtoft ved Falstadsenteret viser stolt frem lyskasteren fra da Falstad var fangeleir under krigen.

Foto: Kristin S. Karlsen

– Og det beste av alt er at den virker! sier Langås

LES: Unike bilder fra SS-leiren Falstad

Blir en del av utstillingen

Senteret hadde bare selgerens ord for at lyskasteren virkelig har vært i bruk på Falstad fangeleir, men de har funnet bilder som bekrefter at den er ekte.

– Lyskasterne ble brukt til overvåkning av fangene og til å passe på at ingen stakk av, sier Langås.

Administrativ leder ved Falstadsenteret, Kristin S. Karlsen, sier funnet kom brått på og at de ennå ikke vet hva de skal gjøre med klenodiet.

– Men den blir helt sikkert en del av utstillingen etterhvert. Og den blir nok plassert inne, så vi ikke risikerer at den blir ødelagt, sier hun.

LES: Uoppdagede graver i Falstadskogen

Selger: – Moro at den er tilbake

Mannen som la ut annonsen på finn.no er Per Haugen fra Hurdal i Akershus. Han forteller at han er en ivrig samler, spesielt av ting fra fangeleirer. For rundt 25 år siden traff han en fra Steinkjer som solgte russiske fangearbeider og andre gjenstander fra krigen.

– Han hadde jobbet på Falstad etter krigen, og var med på å demontere leiren. Slik havnet blant annet denne lyskasteren hos ham, sier Haugen, som fikk se bilder av lyskasteren på Falstad fangeleir den gangen han kjøpte den.

– Hva er grunnen til at du solgte den nå, etter 25 år?

– Jeg driver og rydder litt, for jeg har samlet så mye. Og så synes jeg at det er morsomt når ting kommer tilbake dit de hører til.

Haugen hadde flere interesserte kjøpere på tråden, og flere som bød over utropsprisen, men sier han synes det var moro at den kom tilbake til Falstad.

LES: 215 kvinner satt på Falstad under krigen

Falstadsenteret

Falstadsenteret er museum, minnested og senter for menneskerettigheter.

Foto: Mette Moslet Kjesbu/NRK