NRK Meny
Normal

Smykkefunn var trolig juggel

Namsosfamilien fant en sekk i fjæra med det som så ut til å være kostbare ringer. Nå viser det seg at ringene trolig var billige utstilingsversjoner fra en gullsmed.

Gull sulesund

Brett fulle av ringer – noen priset opp i 24 000 kroner – var noe av innholdet i de to sekkene familien Hagen fant i fjæra på Sula søndag. Nå viser det seg at ringene kan være billige kopier.

Foto: Martin Hagen

– Det som slo meg var hvor god tilstand disse sakene hadde. At de ikke kunne ha vært laget i blekk. De var blanke og fine, så hvis det var etterligninger så er de gode de som har laget dem, sier Svein Hagen.

Søndag fant familien Hagen to plastsekker som var stappet inn i en busk i fjæra på Sula. Familien hadde bursdagsfeiring i sjøkanten, og overraskelsen var stor da de så hva som var inne i sekkene.

– Det var både forlovelsesringer, gullringer og diamantringer. I tillegg var det to sekker med tomme brett, fortalte Martin Hagen til NRK søndag.

Nå slår eieren av en gullsmedforretning i Ulsteinvik fast at ringene er jukseringer.

Ikke ekte ringer

– Det høres kanskje rart ut, men det er helt vanlig å ha utstillingsmodeller uten verdi. Slike varer har vi i butikken også i dag. Fra bildene kjenner jeg igjen varer som ble stjålet her høsten 2010, sier Arild Waage ved P.F. Waage AS til Dagbladet.

Politiet jobber nå med å taksere det som ble funnet i sekkene og sjekke innholdet mot gullsmedinnbrudd som har vært de siste årene. Takseringsjobben vil trolig være ferdig mot slutten av uka.

– Vi vet ikke helt hvilken verdi dette har ennå. Gullsmedbutikken i Ulsteinvik har gjenkjent brettene, sier lensmann på Sula, Frode Haugen til NRK.

Politiet mener tyvene kan ha vært kunnskapsrike nok til å vite at det som lå igjen i sekkene ikke var ekte vare.

– De kan ha funnet ut at dette ikke var gulll og sølv og at det er derfor de har kastet sekkene. Men dette vet vi ikke med sikkerhet ennå, sier Haugen.

Vil gjerne ha et par ringer

Familien Hagen er tilbake i Namsos. Hele funnet i fjæra var en spesiell opplevelse, og trolig en ganske uvanlig bursdagsfeiring.

– Du kan tenke deg skuet. Vi satt der i strålende solskinn med sunnmørsalpene i bakgrunnen og så på glitrende ringer. Hvis det viser seg at ringene er juks, så er det fint, for da er det ingen som har tapt noe med en stor verdi, sier Hagen.

Og er ringene juks, kan familien tenke seg et lite suvenir.

– Jeg håper ungene kan få hver sin ring, som et inne fra påskeeventyret, sier Hagen.

Sulesund gullfunn

Familien Hagen var på Sula utenfor Ålesund da de fant to sekker med ringer i fjæra.

Foto: Google maps