NRK Meny
Normal

Fant 4000 år gammel pilspiss

Et team av arkeologer har fått jobben med å finkjemme Horjemstangen på Snåsa. Og like før de skulle ta helg, fikk de lønn for strevet.

4000 år gammel pilspiss funnet i Snåsa
Foto: Ingerid Salvesen / NRK

- Det er veldig typisk at det dukker opp noe fredag etter lunsj, og det skjedde også denne gangen.

Det forteller fylkesarkeolog Eirik Solheim. Det var full jubel på Horjemstangen på Snåsa forrige fredag da de fant den 4000 år gamle pilspissen.

Denne uka var arkeologene tilbake igjen.

- Vi veit ikke om det var en boplass her, men pilspissen er et tegn på at det var folk her i hvert fall. Det er tydelig at folk var på jakt her, så det er litt artig, sier Solheim.

Skal finkjemme området før utbygging

Det nye sørsamiske kultursenteret Samien Sitje skal bygges akkurat her, men før asfalten dekker over skogbunnen, skal de fire arkeologene sitte på kne i jorda og lete etter gamle skatter.

- Vi veit ikke om det var en boplass her, men pilspissen er et tegn på at det var folk her i hvert fall. Folk var på jakt her, det er litt artig.

Arkeolog Kristin Fosnes leter i Snåsa

Feltleder Kristin Fosnes er en av fire arkeologer som finkjemmer Horjemstangen på Snåsa.

Foto: Ingerid Salvesen / NRK

Midt i skogen på Horjemstangen har det ikke bodd folk på tusenvis av år, men kommunen har lagt store planer for den urørte odden ved Snåsavatnet. Da blir det opp til arkeologene å sørge for at ingen skjulte skatter forsvinner under asfalt og anleggsmaskiner.

- Her må man skru på falkeblikket, og se om det er gjemt noe blant jorda og steinene. Det er et møysommelig arbeid.

Studentene er med og leter

Ennå har de bare funnet pilspissen, men det er et stort område arkeologene skal undersøke. To av dem er studenter, og de sitter midt i elva utstyrt med regnbukse og støvler. Anette Brede holder konsentrasjonen oppe.

- Vi har sitti og lest om dette i tre år nå, så det er spennende å se hvordan det fungerer i virkeligheten. Vi er på jakt etter flint som de brukte i redskaper i steinalderen. Vi har flere ganger latt oss lure og tror vi har funnet flint, men så er det ikke det allikevel. Men vi fortsetter!

Tidligere er det gjort store funn på Snåsa, blant annet en gravhaug og flere helleristninger. Solheim og hans kolleger har derfor stor grunn til å tro at det ligger mer under jorda på Horjemstangen.

- Denne plassen her er et veldig godt sted å oppholde seg på under jakt. Så her tror jeg at vi kan gjøre viktige funn.

Arkeologstudenten Anette Brede i Snåsa

Arkeologistudentene Tor Ove Mikkelbort og Anette Brede leter nøye gjennom jorda.

Foto: Ingerid Salvesen / NRK