Fant 1600 år gammel gjenstand i klesskapet

En opprydning i klesskapet gjorde at Tor Martin Nordtømme gjenoppdaget et sjeldent funn.

Fibula

Denne fibulaen ble funnet i Inndalen for over et år siden.

Foto: Privat

Det er over et år siden Tor Martin Nordtømme fra Verdal fant det han trodde var en defekt traktordel eller annet landbruksutstyr, skriver avisa Innherred.

– Jeg tenkte ikke at det var noe spesielt, så jeg puttet den i en boks hvor jeg samler alt jeg finner, sier Nordtømme til NRK.

En invitasjon til å møte kongeparet gjorde at han bestemte seg for å kjøpe nye klær, og det resulterte i en opprydning i klesskapet. Den gamle «funn-boksen» skulle det nå være klær i.

– Jeg brukte flere timer på å gå gjennom alt jeg hadde. Dingsen jeg hadde avfeid som en traktordel gjorde meg nysgerrig, så jeg la det ut i en gruppe på Facebook. Det kom mange gratulasjoner, og det viste seg at det var en korsformet fibula som var mye eldre enn jeg trodde, sier Nordtømme.

Fra folkevandringstiden

Fibulaen som Nordtømme fant blir anslått å være omtrent 1600 år gammel. Den ble funnet like i nærheten av hjemmet hans i Inndalen i Vuku. En fibula ble brukt som en draktspenne under folkevandringstiden.

– Jeg fant den i den som er en gammel gravhaug i nærheten av der jeg bor. Du kan finne mye forskjellig på steder der du vet det har vært mye folk og aktivitet tidligere.

Nordtømme har funnet flere andre gjenstander, men ingenting kan måle seg med fibulaen.

Tor Martin Nordtømme

Tor Martin Nordtømme er medlem i kommunestyret til Verdal kommune, i tillegg til flere andre verv.

Foto: Verdal kommune

– Jeg har funnet blant annet et gammelt sølvskrin og en kanonkule. Men dette trumfer alt. Nå er det nesten ikke vits å lete mer, sier Nordtømme.

Han er glad i å ta turer med metalldetektoren, men den travle 19-åringen har ikke mye tid til å lete.

– Jeg er veldig opptatt med mange forskjellige ting, så det blir ikke alt for ofte. Men jeg er nok til sammen ute i omtrent to uker i løpet av et år.

Invitert til fest i slottsparken

Mens de andre guttene spilte fotball leste Nordtømme heller historie da han var yngre. Da er det ekstra stas å få møte kongefamilien. Han og Ingrid Borgen fra Verdal får æren av å representere Verdal i folkets jubileumsfest i slottsparken, som feirer at kongeparet har vært på tronen i 25 år.

– Det er utrolig stas for meg. Det er ikke mange som får en slik mulighet. Jeg har stor respekt for monarkiet og håper det varer i flere hundre år til. Vi skal representere Verdal på en god måte, avslutter Nordtømme.

Tor Martin Nordtømme og Ingrid Borgen

Her er det synlige beviset på at Tor Martin Nordtømme og Ingrid Borgen er invitert til folkets hagefest for kongeparet 1. september.

Foto: Privat