Familien livredd etter at voldsdømt rømte fra psykiatrisk

En pasient dømt til psykisk helsevern ved Østmarka i Trondheim, klarte sist mandag å rømme fra lukket avdeling. Mannen var dømt for grov mishandling, ildspåsettelse og drapstrusler.

rømte fra Østmarka

Fire laken knyttet sammen var nok til at pasienten kunne fire seg ned på bakken.

Foto: Privat

NRK omtalte tirsdag at en pasient ved Østmarka psykiatrisk i Trondheim sist mandag hadde klart å rømme fra institusjonen. Dette gjorde han ved å knytte sammen fire laken fra et vindu som vanligvis kan åpnes fire til fem centimeter.

– Pasienten har brukt en form for skiftnøkkel til å skru av stopperen og åpne vinduet helt, forteller overlege Pål Sandvik.

Mannen som nå har vært på rømmen i en drøy uke blir ifølge overlegen ikke oppfattet som farlig, og han mener at situasjonen er udramatisk. Dette er mannens familie svært uenige i.

– Familien er livredde for å møte på ham, sier en person som er nært knyttet til den rømte pasientens familie.

En farlig mann

I november i fjor ble mannen dømt for grov mishandling og drapstrusler mot sin egen familie. Ifølge dommen har han også forsøkt å brenne ned familiens hus ved å helle bensin i store deler av huset og feilkoble ledninger.

Familien skal nå være utstyrt med voldsalarm.

Pål Sandvik

Overlege Pål Sandvik forteller at han har snakket med familien og forsikret dem om at de ikke bagatelliserer situasjonen.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Det er veldig skummelt å tenke på at han nå er på frifot. Han har forfulgt familien og sendt drapstrusler på melding selv etter at han kom på Østmarka. Derfor er det helt feil å si at denne mannen ikke er farlig, sier vedkommende.

Vedkommende reagerer sterkt på sikkerheten ved Østmarka psykiatriske. Mannen satt på en lukket avdeling med lavt sikkerhetsnivå, hvor pasientene får bevege seg ute og kan få permisjon.

– Østmarka er ikke rømningssikkert. Det er fult mulig å komme seg ut fra Østmarka, men det er ikke så mange som gjør det, sier Sandvik til NRK.

– Det er viktig å få fram at et psykiatrisk sykehus ikke er et fengsel.

Han forteller at det ikke er uvanlig at personer stikker av fra Østmarka, men at det er uvanlig at rømningen er så godt planlagt.

– Uheldig innslag

Østmarka spesialpost

Fra vinduet øverst til høyre rømte pasienten.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Sandvik har etter at saken ble kjent, vært i kontakt med familien. Han hadde ikke ventet at saken skulle bli vinklet så komisk.

– Vi har snakket med familien i dag og beklaget at innslaget ble som det ble. Vi kommer til å svare familien saklig og ordentlig i morgen, sier Sandvik til NRK onsdag kveld.

Han forteller at han vet hva familien har vært utsatt for og skjønner at de er redde.

– Poenget vårt er at han ikke er farlig for allmennheten, sier Sandvik.

For Sandvik var det viktig å forsikre familien om at de ikke bagatelliserer situasjonen.

– Vi vet at han for relativt kort tid siden sendte en melding som ikke var bra, sier Sandvik.