Hopp til innhold

Falsk ebola-alarm på Værnes

Flere passasjerer ble holdt igjen om bord på et fly på Værnes etter fare for ebola-smitte. Det viste seg at en passasjer kun hadde luftveisinfeksjon.

Flere passasjerer ble holdt igjen om bord på et fly på Værnes etter fare for ebola-smitte. Det viste seg at en passasjer kun hadde luftveisinfeksjon.

Grunnen til at passasjerene ikke fikk forlate flyet var sikkerhetstiltak med tanke på å forhindre smittespredning.

værnes

Helsemyndigheter, flere ambulanser og politi kom til flyplassen etter hendelsen.

Foto: Tor Aage Hansen

Klokken 16.19 mandag ettermiddag landet et fly fra Amsterdam på Værnes. Passasjerene ble holdt igjen i over to timer etter melding om at en av passasjerene kom fra Afrika og kunne være smittebærende.

Fikk forlate flyet etter 2,5 time

Helsemyndigheter, flere ambulanser og politi rykket ut til hendelsen. Fungerende lufthavnsjef, Per Jarle Ingstad ved Trondheim lufthavn Værnes, forteller til adressa.no at de holdt igjen passasjerene etter føringer fra helsemyndighetene.

Klokken 18.30 opplyser Helsemyndighetene til NRK.no at situasjonen er løst. Flyet fikk returnere til Amsterdam og passasjerene fikk dra hjem.

– Det er veldig uvanlig at vi holder igjen passasjerer, men på bakgrunn av ebolasituasjonen i Vest-Afrika har helsemyndighetene sine rutiner, sier Ingstad til NRK.no.

Hadde luftveisinfeksjon

Per Jarle Ingstad

Lufthavnsjef Per Jarle Ingstad (t.v.) og kommuneoverlege Leif Vonen.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Kommuneoverlege Leif Vonen var om bord og snakket med passasjerene og flyveren etter hendelsen.

– Det var mistanke om en smittsom sykdom, og da ble det fort tenkt på ebola. Men ut ifra sykdomssituasjonen ble det avklart at det ikke var det. Personen hadde bare en uskyldig luftveisinfeksjon, sier Vonen.

Personen det dreide seg om skal ha blitt veldig irritert da han ble tatt av flyet.

– Ingen ble fraktet bort i ambulanse etter hendelsen, opplyser Vonen.

Kommunikasjonssvikt

Torill Grøtte var passasjer på flyet fra Amsterdam til Værnes.

– Vi landet, men ble stående i midtgangen da kapteinen kom og stoppet oss. Han sa det var en person om bord i flyet som ikke var helt bra, og at det skulle komme ambulanse og hente vedkommende, sier Grøtte til NRK.

Torill Grøtte

Torill Grøtte var en av passasjerene om bord på flyet fra Amsterdam.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Kapteinen fortalte videre at passasjerene ikke fikk forlate flyet før ambulansen kom til stedet.

– De sa at ambulansen skulle ankomme ganske fort, men det gjorde den ikke. Etter en time kom det en ny beskjed om at det var kommunikasjonssvikt og at ingen skulle hentes med ambulanse, sier Grøtte.

Deretter fikk de høre at det var en passasjer om bord som var fra Afrika, og at det var en uavklart situasjon rundt vedkommende. Helsemyndighetene hadde derfor satt ned foten.

– Kapteinen sa ikke noe om ebola-smitte, men vi som satt i flyet begynte selvfølgelig å snakke om det. Det virket som kapteinen var litt frustrert siden ingen klarte å ta en beslutning, sier Grøtte.

– Skjønte ikke hva som foregikk

Etter to og en halv time kom kommuneoverlegen til flyplassen.

– De forklarte da at situasjonen var avklart og at passasjeren var litt syk, men at det ikke var noe å frykte, sier Grøtte.

Grøtte forteller at stemninga i flyet først var ganske rolig, men at folk etter hvert begynte å bli litt frustrert.

– Det var flere på flyet som ikke skjønte hva som skjedde, fordi informasjonen ble gitt på engelsk og nederlandsk. Det var en liten fransk gutt foran meg som ikke viste hva som foregikk, sier hun.

Flere av passasjerene ble irritert da de ikke fikk forlate flyet, men da de fikk informasjon om saken ble stemningen roet ned.

– Det blir veldig godt å komme hjem nå, sier Grøtte.