NRK Meny
Normal

Fakta om fugleinfluensaen

 

Svane
Foto: NRK

*Det er nå bekreftet at to svaner som tirsdag ble funnet døde på den tyske øya Rügen i Østersjøen var smittet av fugleinfluensaviruset H5N1, som kan være dødelig for mennesker.

* Influensavirus er vanlig hos fugler, især andefugl. Fra tid til annen skjer det også at andre dyr, og altså mennesker, kan bli smittet.

* Siden 2003 har det pågått et svært omfattende utbrudd av H5N1-viruset, hovedsakelig i Sørøst-Asia, med stor sykelighet og dødelighet blant fugler.

* I 2005 nådde fugleinfluensaen Europa. Det er bekreftet funn av døde fugler med H5N1-viruset i Hellas, Italia, Bulgaria, Østerrike, Kroatia, Romania, Ukraina, Russland, Tyrkia og Aserbajdsjan, og nå altså Tyskland.

*Det er nå også bekreftet fugleinfluensa hos fjærfe i Nigeria.

*Ifølge Verdens helseorganisasjon WHO er, per 13. februar, 91 mennesker døde av fugleinfluensa siden 2003. Nesten alle dødsfallene har vært i Asia, men i år er fire mennesker bekreftet døde av sykdommen i Tyrkia. To nigerianske barn som man mistenkte var smittet, viste seg derimot ikke å ha viruset.

* Helsemyndighetene frykter at viruset skal mutere, altså endre sine egenskaper, slik at det kan smitte mellom mennesker som et vanlig influensavirus.

* Hvis det skjer, kan vi få en verdensomspennende epidemi (pandemi), som kan kreve millioner av menneskeliv. Årsaken er at ingen vil være immune mot det nye viruset. (©NTB)