Hopp til innhold

Flere hundre viste sin avsky mot vold

Jacob Kuteh ble banket opp utenfor huset sitt. Med brennende fakler viste hundrevis av verdalinger sin motstand mot vold.

Flere hundre deltok i fakkeltoget mot vold i Verdal nå i ettermiddag. Markeringa er en reaksjon etter at den 54 år gamle barnehagearbeideren Jacob Kuteh skal ha blitt angrepet utenfor hjemmet sitt lørdag morgen.

SE VIDEO: Flere hundre fakler lyser opp Verdal sentrum.

– Det varmer at så mange har møtt opp. Det er rørende. Vi vil stå sammen og vise samhold, sier Maren Veie Rosvoll, som er en av de som tok initiativ til fakkeltoget.

Oda Aksnes Hagen og Maren Rosvold

Maren Veie Rosvoll (t.v.) og Oda Aksnes Hagen.

Foto: Eivind Aabakken/NRK
Fakkeltog mot vold i Verdal

Flere hundre møtte opp i sentrum. Røde kors solgte fakler og flere gikk med skilt hvor det sto «Stopp volden».

Foto: Terje Næss

– Ropte at de ikke likte innvandrere

53 år gamle Jacob Kuteh fra Liberia har bodd i Verdal i over ti år. Lørdag morgen etter at han hadde kjørt kona si på jobb ble han angrepet og banket opp utenfor huset sitt.

Kuteh havnet på sykehus, ble sykemeldt og sengeliggende.

– Jeg er bekymret og redd, og kan ikke beskrive hvordan det føles. Jeg ble angrepet uten noe forvarsel av flere menn utenfor huset mitt. De ropte at de ikke likte innvandrere, og at de ikke vil ha innvandrere i Verdal, sier Kuteh til NRK.

– Vi tolererer det ikke

Saken har opprørt mange og flere har kommet med blomster til Kuteh og familien.

Oda Aksnes Hagen og Maren Veie Rosvoll ble så provoserte av overfallet at de tok initiativ til å få til et fakkeltog i Verdal.

– Folk begynte å oppfordre til vold på grunn av selve voldshandlingen. Derfor ville vi få til en fin markering i stedet, hvor vi viser at vi tar vare på hverandre i Verdal, sier Aksnes Hagen.

De opprettet arrangementet «Fakkeltog for et trygt Verdal» på Facebook.

– Vi ønsker å vise at Verdal er en trygg plass å være. Selv om enkeltpersoner gjorde dette mot Jacob, er ikke det representativt for Verdal, sier Aksnes Hagen.

Tog, sang og taler

Klokken 17.30 var det oppmøte og salg av fakler på Minsaas plass ved Domus-senteret i Verdal sentrum.

Klokken 18.00 holdt ordfører i Verdal, Bjørn Iversen, tale før toget begynte å gå.

– Det har vært en hendelse som har utløst en liten folkebevegelse. Vi har nulltoleranse for blind vold. Det aksepterer vi ikke, sier ordføreren.

Påstand mot påstand

To menn i 20-årene er foreløpig siktet i saken. De benekter påstandene om at angrepet var rasistisk motivert, og hevder det var Kuteh som var den aggressive parten.

– Vi har avhørt de involverte og vitner, og må konstatere at forklaringene er sprikende, sier lensmann Knut Olav Røstad i Verdal til NTB.

Saken er etterforsket som voldssak.

– Det er to historier som står mot hverandre. Saken blir nå sendt over til retts- og påtaleavdelingen, så får juristene sammenholde de ulike forklaringene, sier Røstad.

Mange engasjerer seg i Verdal etter voldsak

SE VIDEO: Nabo: – Jeg hørte skrik, og ble redd.

Folk i Verdal går i fakkeltog etter at Jacob Kuteh ble utsatt for blind vold sist lørdag.

SE VIDEO: – Vi tolererer ikke det som har skjedd.