NRK Meny
Normal

Vil beholde gammel lovgivning

Ordfører Rita Ottervik erklærte i dag sin støtte til Fagforbundet og deres kamp mot den nye arbeidsmiljøloven.

Ordfører Rita Ottervik ønsker at den gamle loven skal gjelde.

TENKER PÅ FRAMTIDA: Rita Ottervik vil beholde den gamle arbeidsmiljøloven og sikre flere faste og hele stillinger.

Forslaget til ny arbeidsmiljølov åpner blant annet for flere midlertidige ansettelser. Det er feil vei å gå for Trondheim som arbeidsgiver, mener Ap-ordføreren.

– Først og fremst er det forferdelig dårlig arbeidsgiverpolitikk, og det er heller ikke god samfunnspolitikk. Det tar fra ungdommen muligheten for fast jobb og dermed også husbanklån og muligheten til å etablere seg, sier Ottervik.

Framtidsargument

For Ottervik er det viktig at Trondheim framstår som en seriøs og attraktiv arbeidsgiver i årene som kommer. Hun mener stabilitet og kvalitet bør prioriteres i arbeidsmarkedet, og at det derfor er uaktuelt for kommunen å gå med på Fremskrittspartiet og den blåblå regjeringens lovforslag.

– Vi har ikke behov for å utvide ansettelser med tanke på midlertidighet. Dersom vi skal vinne kampen om arbeidskrafta og de dyktige menneskene, for eksempel innen eldreomsorg, må vi tilby hele og faste stillinger, sier Ottervik.

Takker for støtten

Mette Nord, leder i Fagforbundet sentralt, besøkte Ottervik onsdag formiddag. Hun synes det er flott at Trondheim og andre rødgrønne kommuner heller mot å beholde gammel lovgivning.

Mette Nord leder i Fagforbundet

TAKKER: Mette Nord i Fagforbundet roser Trondheim kommune.

Foto: Ida Kristine Holm / NRK

– De ser verdien av trygghet og verdien av å bygge kompetanse og kunnskap. Det synes Fagforbundet er en så god og viktig sak, og derfor vil jeg innom og takke Rita, sier Nord.

Også hun mener flere midlertidige ansettelser vil ødelegge den grunnleggende tryggheten som ligger i det å ha fast jobb.

– Hvis du jobber på lånt tid er du ikke i posisjon til å si at det ikke er helsemessig forsvarlig for deg å jobbe tolv timer i strekk, eller at du har behov for fritid sammen med familien din og ikke kan jobbe fem søndager etter hverandre, sier hun.

Større risikofaktor

Nord trekker også fram lange arbeidsdager som et ugunstig punkt i lovforslaget. Ifølge henne øker risikoen for feil dramatisk dersom arbeidstiden overstiger åtte timer.

– Innenfor yrker med høyt tempo og stort krav til vurderingsevne og ivaretakelse av pasienter så er det uklokt. Lenger arbeidsdager vil kreve nøye vurdering av helse, miljø og sikkerhet, sier hun.

Grunnet lovforslaget tar LO, YS og Unio ut sine medlemmer til en to timer lang politisk streik fra klokka 14 i dag. Nord vil befinne seg på streikemarkering ved Trondheim Torg og oppforder alle til å møte opp.