Hopp til innhold

Færre stemmer enn før – laveste oppmøte siden 2003

Mange er bekymret over den laveste valgdeltakelsen siden 2003. Men valgforsker Johannes Bergh minner om at den er langt høyere enn i de fleste andre land.

Ung velger avgir stemme. Hersleb skole, Oslo

Nordmenn er ikke like ivrige etter å stemme som før, men valgdeltakelsen er likevel høyere i Norge enn i mange andre land.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Per Olav Tyldum

Per Olav Tyldum er ordfører i Overhalla kommune.

Foto: Espen Sandmo, NRK

De foreløpige tallene viser at valgdeltakelsen ved årets kommune- og fylkestingsvalg blir på under 60 prosent på landsbasis.

65 prosent

Overhalla-ordfører Per Olav Tyldum ser den samme utviklingen også i sin egen kommune.

– Vi har en deltakelse på 65 prosent i Overhalla, mot rundt 80 prosent ved stortingsvalg. Valgoppmøtet er svakt, og det er klart at lokaldemokratiet må styrkes, sier Tyldum.

I andre kommuner som for eksempel Namsos og Nærøy var deltakelsen enda lavere, på rundt 55 prosent. Det betyr at hjemmesitterne nesten er i flertall.

Prognose

Valgforsker Bernt Aardal

Valgforsker Bernt Aardal liker ikke at valgdeltakelsen synker i Norge.

Foto: Morten Holm / NTB Scanpix

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bernt Aardal, mener dette er bekymringsfullt .

– Vi må tilbake til 2003, da var det også på 59 prosent. Man var veldig bekymret. Da hadde vi hatt denne voldsomme nedgangen fra 1963 på 22 prosentpoeng, og så fattet man litt håp ved de to foregående valgene ved at den gikk opp. Og så ser vi at den faller igjen. Også ved fylkestingsvalget ser det ut til å falle til 2003-nivå.

– Det er første gang man prøver seg på en prognose på valgdeltakelsen og den kan derfor krype oppover når alt er talt opp, forteller Aardal.

Tirsdag morgen var oppmøtet beregnet til 59,7 prosent i kommunevalget og litt over 55 prosent i fylkestingsvalget.

I Overhalla ser ordfører Per Olav Tyldum også en annen negativ utvikling i forhold til lokaldemokratiet.

– Jeg ser det også på antallet kandidater på valglistene denne gangen. I år stod det 84 navn på listene her i Overhalla, og det er færre enn før. Vi må gjøre noe for å øke det lokale engasjementet, og jeg håper noen vil ta dette på alvor og forske på det for å finne årsaken til denne utviklingen, sier Tyldum.

Lavere enn i Sverige

Johannes Bergh

Johannes Bergh er valgforsker.

Foto: Kyrre Lien / Institutt for samfunnsforskning

Valgforsker Johannes Berg fra Universitetet i Oslo sier valgdeltakelsen i Norge er lavere enn i Sverige og Danmark, men samtidig høyere enn i de fleste andre land.

– I England ligger for eksempel deltakelsen i lokalvalg bare på rundt 30 prosent. Derfor er det vanskelig å si noe om hvor farlig denne utviklingen vi ser i Norge er, sier Bergh.

Han mener vi ser en manglende interesse for lokalpolitikk i Norge.

– Valgkampen i år har vært aktiv og engasjerende, og det skulle tilsi at deltakelsen går opp. Men det skjedde ikke denne gangen. Folk mener stortingsvalg er det viktigste valget i Norge fordi det er i Stortinget de viktigste beslutningene blir tatt. Derfor er deltakelsen lavere i lokalvalg, sier Johannes Bergh til NRK.