10 000 færre reiser med hurtigbåten

Hver fjerde passasjer er borte mellom Namsos, Rørvik og Leka etter at hastigheten ble satt ned for fire år siden.

Foldafjord ankommer Namsos

Hurtigbåten «Foldafjord» er på vei til Namsos. 32.000 passasjerer reiste med båten i fjor.

Foto: Thor-Aksel Hagen

Da ny hurtigbåtavtale ble laget av Nord-Trøndelag fylkeskommune for perioden fra 2010 til 2017 ble det også bestemt at farten skulle reduseres.

Reisetida er forlenget med 25 minutter.

Hurtigbåten er innstilt på grunn av uvær.

Hurtigbåten 'Foldafjord' ved kai i Rørvik. FosenNamsos Sjø mener det ikke er en ønskelig utvikling at færre reiser med båten.

Foto: Liv Govasli/NRK

Færre passasjerer

På fire år har hele 25 prosent av passasjerene forsvunnet.

I fjor var det 31. 806 reisende på hurtigbåten «Foldafjord», mens det var 42.039 passasjerer med hurtigbåten i 2009.

– Dette er ikke en ønskelig utvikling. Vi synes det er et godt tilbud og ønsker at flere reiser med båten og dermed sikrer at tilbudet opprettholdes, sier administrerende direktør i FosenNamsos Sjø, Grete Fuglem Tennås.

Hurtigbåt går saktere

– Hva er hovedgrunnen til at omlag 10.000 færre passasjerer reiste med båten i fjor sammenlignet med 2009?

– Vi har ikke hatt noen undersøkelser blant kunder som har falt fra og andre. Men et av momentene som er endret er at farten på båten ble redusert ved inngangen til en ny kontraktsperiode for 2010. Men vi kan ikke svare på om dette er hele forklaringen, sier Tennås.

Det er Nord-Trøndelag fylkeskommune som avgjorde at hurtigbåten skulle gå saktere mellom Namsos, Rørvik og Leka ut fra miljøhensyn. Senterpartiet gikk sterkt imot dette i fylkestinget.

Bygd for lavere fart

Tennås sier den nye og mindre hurtigbåten «Foldafjord» ble bygd ut fra den hastigheten som kreves på båten i kontrakten.

– Hvor aktuelt er det å øke hastigheten på båten nå?

– Det er ikke noe vi har hatt en diskusjon på. Dette vil jo også ha økonomiske konsekvenser. Skal båten kjøre fortere bruker den betydelig mer drivstoff. Det er heller ikke bare å endre farten så mye som det er snakk om her. Båten er bygd for å gå i 25 knop både når det gjelder form, motor og andre komponenter, sier administrerende direktør i FosenNamsos Sjø, Grete Fuglem Tennås.

M/S Foldafjord settes i traikk. NRK er med påprøvetur.

Se sak fra NRK Midnytt da den nye og mindre hurtigbåten «Foldafjord» ble tatt i bruk.

Få kanselleringer

Hun sier regulariteten på den nye hurtigbåten er god og med få innstilte avganger.

– Regulariteten er høy. Det var en del dårlig vær i fjor høst. Likevel er regulariten på 97 prosent og det er bra, sier Tennås.

Hun sier dagens tilbud med flere avganger daglig med hurtigbåten opprettholdes i den kontraktsperioden som varer ut 2017.