Færre elever på julegudstjeneste

Alle elever i Trøndelag må melde seg på dersom de skal delta i den tradisjonsrike skolegudstjenesten før jul. Flere frykter at det vil føre til at færre elever deltar.

Færre elever deltar på skolegudstjenestene før jul etter at staten anbefalte påmelding for å være med. Kirka er uenig i anbefalinga fra staten om at alle elevene må være påmeldt for å delta på gudstjenesten.

Se videoreportasjen med klipp fra skolegudstjenesten i Steinkjer kirke.

På Egge barneskole i Steinkjer er det mange flere enn i fjor som ikke blir med på gudstjeneste.

– 50 elever blir værende på skolen mens de andre er i kirka, sier rektor ved Egge barneskole, Karin Tiltnes.

Staten har anbefalt at det skal være påmelding i forkant slik at elever som ikke ønsker å delta skal få slippe det. Tiltnes syns det er greit.

Karin Tiltnes

Karin Tiltnes syns det er bra at det er påmelding til gudstjeneste.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Vi gjør jo det vi er pålagt, men personlig syns jeg det er bra. Jeg tror det fører til at familier setter seg ned og prater litt om dette, og kanskje fører det til gode diskusjoner og refleksjoner mellom barn og foreldre.

– Unødvendig

I fjor var det nesten tre tusen skolegudstjenester over hele landet. Kirka er uenig i at det skal være nødvendig med påmelding.

– Vi syns det er unødvendig å endre på en praksis som fungerer godt. Når 75 prosent av Norges befolkning, og omtrent 80 prosent av alle innbyggerne i Trøndelag er medlem av den norske kirka, så må det være lov å stille spørsmål om det er nødvendig med påmelding, sier Aud Kristin Saltvik Aasen som er rådgiver i Nidaros Bispedømmeråd.

Tradisjon

Gerd Thorshaug er rektor på Lø skole i Steinkjer. Hun tror det er viktig for elevene å delta.

– Jeg tenker at det er viktig å holde fast ved de tradisjonene vi har. Det tror jeg samfunnet er tjent med.

Hun får støtte av noen av elevene sine.

– Jeg syns det er en veldig flott tradisjon. Hele skolen kan være i lag, og det er veldig koselig, sier elev ved Lø skole, Frida Kristiansen Holmstrand.

Siste fra Trøndelag