Færre besøkte Stiklestad

Spelet om Heilag Olav ble for tredje gang framført som nattforestilling i år. Til tross for at forestillingene hadde færre besøkende i år, er arrangørene fornøyd.

Årets forestilling har fått gode anmeldelser, men dårlig vær har gitt lavere besøkstall enn forventet.

– Vi har hatt kjempefine olsokdager på Stiklestad. Vi var heldige med at hele kronprinsfamilien valgte å være på besøk hos oss nesten et helt døgn. I tillegg har vi hatt veldig fin oppmerksomhet rundt fagprogrammet vårt, og det synes vi er ekstra stor stas, sier Ingegerd Eggen, avdelingssjef på Stiklestad til NRK.

Risikosport

Ingegerd Eggen

Avdelingssjef Stiklestad, Ingegerd Eggen er fornøyd med årets olsokdager.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

16 000 publikummere har sett årets spel, noe som er en nedgang fra fjorårets tilskuertall på 18500. Nedgangen skyldes svært dårlig vær på søndagens forestilling som bokstavelig talt regnet bort.

– I fjor hadde vi en fantastisk sommer med godt over 25 grader hver dag, da blir det fort flere folk som tar turen. Så den dårlige sommeren får utslag for oss også på det generelle festivalpublikummet. Når man driver med utendørsteater i Trøndelag, blir det en form for risikosport. Det går litt begge veier i forhold til været, sier Eggen.

Kronprinsparet koste seg

Kronprinsbarna

Kronprinsfamilien koste seg under oppholdet på Stiklestad.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Det var første gang Kronprinsessen og kronprinsbarna var på Stiklestad. Hele kronprinsfamilien besøkte Stiklestad i nesten ett døgn, og besøkte blant annet middelaldergården Stiklastadir og middelaldermarkedet. Kronprins Haakon holdt foredrag for tusen publikummere i Borggården og åpnet til slutt Spelet om Heilag Olav med resten av familien til stede i amfiet. Alt tyder på at kronprinsfamilien trivdes på Stiklestad.

– Ut i fra det de har sagt til oss var de veldig godt fornøyd. Selv observerte jeg barna på middelaldermarkedet hvor de skulle stoppe noen steder, men de hadde det absolutt ikke travelt med å komme seg videre. Det er ekstra gledelig, for vi vil at kronprinsbarna også skal ha gode minner fra Stiklestad som gjør at de vil komme tilbake, sier Eggen.

Godt mottatt

Nå er det flere som gleder seg på å få litt ferie før man igjen starter for fullt med planlegging for neste års Spel til høsten. Til høsten vil arrangørene sammen med den nye instruktøren Hanne Tømta forme og prege det som skal skje framover.

– Vi begynner litt med evaluering mens ting er ferskt, men det er noe med å la ting få synke inn litt og ikke forhaste seg med en del viktige beslutninger, svslutter Eggen.

– Etter endt festival kan vi se tilbake på fantastiske olsokdager med kronprinsfamiliens besøk, overveldende interesse for fagprogram og en flott utgave av nattspelet som også i år ble svært godt mottatt, sier Turid Hofstad, direktør ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter i en pressemelding.