Hopp til innhold

Snart en sjeldenhet

Renate Sandmo vil bli faglært servitør. Det er det ikke mange andre ungdommer som vil.

Servitør

Servitørlærling, Renate Sandmo.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å bli servitør, men det var det jeg kom inn på. Og nå synes jeg det er både interessant og morsomt å være servitørlærling, sier Renate Sandmo.

Nesten ingen vil bli servitører

Hun går i servitørlære ved restaurant Backlund i Levanger. Der er det også en lærling til, men ellers er det få unge som vil inn i yrket.

Kun åtte ungdommer i hele Trøndelag ønsker å bli faglærte servitører. Tre i Nord-Trøndelag og fem i Sør-Trøndelag.

Gode jobbmuligheter

Renate Sandmo

Renate Sandmo, servitørlærling.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Jeg liker at jeg treffer mye folk, og at jeg får vise at jeg har kunnskap om det jeg driver med, sier Sandmo.

Hun tror at mange lar være å søke yrket fordi det kan være mye varierende arbeidstid, og fordi det kan være høyt tempo og krevende i perioder.

LES OGSÅ: Robotservitører

Men Sandmo sier hun trives. Hun vektlegger også at som servitør kan hun bosette seg nærmest hvor hun vil, og samtidig få fast jobb.

Trist utvikling

– Det er kjempetrist at så få velger dette yrket. Det sier Kristin Norberg Norum, som er daglig leder ved restaurant Backlund i Levanger.

– Kanskje må vi ut i skolene å markedsføre oss og rett og slett selge oss inn litt overfor de unge.

Kristin Norberg Norum

Kristin Norberg Norum

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Vi kan jo blant annet friste med at etterspørselen etter fagfolk i bransjen er så stor, at de som tar utdanninga er sikra jobb etterpå.

Kunnskap

Men hva kan en faglært servitør tilby som en uten fagbrev ikke kan?

– Kunnskap. Det er klart at i løpet av læretida på to år får de godt kjennskap til både mat, drikke og servering. Og ikke minst viktig; de lærer hvordan de skal få gjestene til å trives.

–Det er dessuten slik at å ha lærlinger her, holder oss andre på tå hev. Det er med på å heve kvaliteten på restauranten, sier Norum.

LES OGSÅ: Utenlandske servitører

Mer populært å være kokk.

– De fleste som er interessert i mat, velger heller å bli kokk.

Ove Austmo

Ove Austmo

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Det sier Ove Austmo, som er seksjonsleder for fag- og yrkesopplæring i Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Han er bekymret for at så få velger å ta fagbrev som servitør

– Hotell og restaurantbransjen trenger gode fagarbeidere i alle yrkene. Det gjør oss mer attraktive, og bedre i stand til å ta i mot både fastboende og turister, sier Austmo.

Trøndelag er ikke i noen særstilling når det gjelder servitørlærlinger. I hele landet er det bare litt over 100 unge som vil ta fagutdanninga, opplyser Austmo.