– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å bli servitør, men det var det jeg kom inn på. Og nå synes jeg det er både interessant og morsomt å være servitørlærling, sier Renate Sandmo.
Nesten ingen vil bli servitører
Hun går i servitørlære ved restaurant Backlund i Levanger. Der er det også en lærling til, men ellers er det få unge som vil inn i yrket.
Kun åtte ungdommer i hele Trøndelag ønsker å bli faglærte servitører. Tre i Nord-Trøndelag og fem i Sør-Trøndelag.
Gode jobbmuligheter
– Jeg liker at jeg treffer mye folk, og at jeg får vise at jeg har kunnskap om det jeg driver med, sier Sandmo.
Hun tror at mange lar være å søke yrket fordi det kan være mye varierende arbeidstid, og fordi det kan være høyt tempo og krevende i perioder.
LES OGSÅ: Robotservitører
Men Sandmo sier hun trives. Hun vektlegger også at som servitør kan hun bosette seg nærmest hvor hun vil, og samtidig få fast jobb.
Trist utvikling
– Det er kjempetrist at så få velger dette yrket. Det sier Kristin Norberg Norum, som er daglig leder ved restaurant Backlund i Levanger.
– Kanskje må vi ut i skolene å markedsføre oss og rett og slett selge oss inn litt overfor de unge.
– Vi kan jo blant annet friste med at etterspørselen etter fagfolk i bransjen er så stor, at de som tar utdanninga er sikra jobb etterpå.
Kunnskap
Men hva kan en faglært servitør tilby som en uten fagbrev ikke kan?
– Kunnskap. Det er klart at i løpet av læretida på to år får de godt kjennskap til både mat, drikke og servering. Og ikke minst viktig; de lærer hvordan de skal få gjestene til å trives.
–Det er dessuten slik at å ha lærlinger her, holder oss andre på tå hev. Det er med på å heve kvaliteten på restauranten, sier Norum.
LES OGSÅ: Utenlandske servitører
Mer populært å være kokk.
– De fleste som er interessert i mat, velger heller å bli kokk.
Det sier Ove Austmo, som er seksjonsleder for fag- og yrkesopplæring i Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Han er bekymret for at så få velger å ta fagbrev som servitør
– Hotell og restaurantbransjen trenger gode fagarbeidere i alle yrkene. Det gjør oss mer attraktive, og bedre i stand til å ta i mot både fastboende og turister, sier Austmo.
Trøndelag er ikke i noen særstilling når det gjelder servitørlærlinger. I hele landet er det bare litt over 100 unge som vil ta fagutdanninga, opplyser Austmo.