NRK Meny
Normal

Snart en sjeldenhet

Renate Sandmo vil bli faglært servitør. Det er det ikke mange andre ungdommer som vil.

Servitør

Servitørlærling, Renate Sandmo.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å bli servitør, men det var det jeg kom inn på. Og nå synes jeg det er både interessant og morsomt å være servitørlærling, sier Renate Sandmo.

Nesten ingen vil bli servitører

Hun går i servitørlære ved restaurant Backlund i Levanger. Der er det også en lærling til, men ellers er det få unge som vil inn i yrket.

Kun åtte ungdommer i hele Trøndelag ønsker å bli faglærte servitører. Tre i Nord-Trøndelag og fem i Sør-Trøndelag.

Gode jobbmuligheter

Renate Sandmo

Renate Sandmo, servitørlærling.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Jeg liker at jeg treffer mye folk, og at jeg får vise at jeg har kunnskap om det jeg driver med, sier Sandmo.

Hun tror at mange lar være å søke yrket fordi det kan være mye varierende arbeidstid, og fordi det kan være høyt tempo og krevende i perioder.

LES OGSÅ: Robotservitører

Men Sandmo sier hun trives. Hun vektlegger også at som servitør kan hun bosette seg nærmest hvor hun vil, og samtidig få fast jobb.

Trist utvikling

– Det er kjempetrist at så få velger dette yrket. Det sier Kristin Norberg Norum, som er daglig leder ved restaurant Backlund i Levanger.

– Kanskje må vi ut i skolene å markedsføre oss og rett og slett selge oss inn litt overfor de unge.

Kristin Norberg Norum

Kristin Norberg Norum

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Vi kan jo blant annet friste med at etterspørselen etter fagfolk i bransjen er så stor, at de som tar utdanninga er sikra jobb etterpå.

Kunnskap

Men hva kan en faglært servitør tilby som en uten fagbrev ikke kan?

– Kunnskap. Det er klart at i løpet av læretida på to år får de godt kjennskap til både mat, drikke og servering. Og ikke minst viktig; de lærer hvordan de skal få gjestene til å trives.

–Det er dessuten slik at å ha lærlinger her, holder oss andre på tå hev. Det er med på å heve kvaliteten på restauranten, sier Norum.

LES OGSÅ: Utenlandske servitører

Mer populært å være kokk.

– De fleste som er interessert i mat, velger heller å bli kokk.

Ove Austmo

Ove Austmo

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Det sier Ove Austmo, som er seksjonsleder for fag- og yrkesopplæring i Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Han er bekymret for at så få velger å ta fagbrev som servitør

– Hotell og restaurantbransjen trenger gode fagarbeidere i alle yrkene. Det gjør oss mer attraktive, og bedre i stand til å ta i mot både fastboende og turister, sier Austmo.

Trøndelag er ikke i noen særstilling når det gjelder servitørlærlinger. I hele landet er det bare litt over 100 unge som vil ta fagutdanninga, opplyser Austmo.

Video fra Trøndelag

På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.
Marius Helmersen jobber som automatør ved Sykehuset Levanger. På fritiden bruker han all ferie og en halv million av egen lomme for å kjøre motorsykkel i ørkenen.