Få statlige arbeidsplasser til Nord-Trøndelag

Mens Trondheim fikk 460 nye statlige arbeidsplasser i 2015, havnet bare 27 av statens nye arbeidsplasser i Nord-Trøndelag. Det tilsvarer en prosent av alle nye arbeidsplasser i Staten i fjor.

Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram

Steinkjerordfører Bjørn Arild Gram er misfornøyd med at så få statlige arbeidsplasser blir lagt til Nord-Trøndelag. Bildet er tatt under en omvisning for representanter fra Betlehem i 2014.

Foto: Tariq Alisubh / NRK Trøndelag

Til sammen ble det opprettet 2864 nye årsverk i statlige virksomheter i fjor, men de aller fleste av dem ble lagt til Oslo.

– Politisk styring

– Det kreves politisk styring for å skape en balansert utvikling, men nå opplever vi det motsatte, sier Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram til Trønder-Avisa .

Han er tydelig misfornøyd med fordelingen av de statlige oppgavene, ikke minst i forhold til den pågående debatten rundt et samlet Trøndelag.

– Det som ikke må legges til Trondheim, bør legges andre steder, og vi må forvente at den nye regionen vil arbeide aktivt for det, mener Gram.

Vil flytte ut av Oslo

Venstres stortingspolitiker Andre M. Skjelstad fra Verran ber nå regjeringen flytte flere oppgaver ut av Oslo.

Elin Agdestein

Elin Agdestein mener det er krevende å flytte arbeidsplasser i Staten ut av Oslo.

Foto: NRK

– Departementene må se hva som er naturlig å flytte ut. Det er ikke bare de store byene som skal nyte godt av dette. Her er det regionale knutepunkter som Namsos, Steinkjer, og byene langs E6 på Innherred for å nevne lokale eksempler, sier Skjelstad til avisa.

Høyres stortingsrepresentant Elin Agdestein fra Steinkjer er redd det vil ta lang tid før distriktene opplever en vekst i statlige arbeidsplasser.

– Vi er utålmodige, men samtidig er det krevende å foreta slike grep. Vi skal glede oss over at Trondheim har fått en del statlige arbeidsplasser. Det styrker regionen, mener Agdestein.