NRK Meny
Normal

Få kvinner drar på elgjakt

Rundt 61 000 jegere gjør seg i disse dager klar for å dra til skogs på elgjakt. Men bare et fåtall av disse er kvinner.

Elgjeger

Tusenvis av nordmenn gjør seg i disse dager klar for å dra til skogs og jakte på skogens konge.

Foto: Kallestad / SCANPIX

Linn Aasnes, viltforvalter i Steinkjer kommune

Linn Aasnes er ifølge seg selv en lidenskapelig elgjeger. For henne er elgjakta ett av årets høydepunkt.

Foto: Privat
Elg i blomstereng

For mange elgjegere er dette det de drømmer om hele året. Å dra på jakt og felle storoksen.

Foto: Berit Dypvik

– Dette er årets høydepunkt. De følelsene det å gå på jakt utløser sitter dypt inne i oss. Sånn kjennes det i alle fall ut for meg, sier Linn Aasnes.


Hun er én av om lag 3600 kvinner som hvert år drar på elgjakt. Dermed er hun, og de andre kvinnelige jegerne, i klart mindretall i skogen når elgjakta starter i store deler av landet 25. september.

Les også: Kan jeg bli skutt under jakta?

Les også: Klar for elgjakt? Her er huskelisten


Fra jaktfamilie

– Jeg vet ikke hvorfor det er så få damer som driver på med elgjakt. Men det er en litt maskulin kultur, det er ikke til å komme unna. Men jakt er også noe damene fint kan være med på. Jeg tror de fleste jaktlag ville synes det hadde vært helt greit med ei dame på laget, sier Aasnes.

Selv har hun vokst opp med jakt fra hun var liten av. Hele familien har, så lenge hun kan huske, vært opptatt av jakt og fiske.

I år blir det to jaktturer på henne. Til helga går turen til Hallingdal før hun trekker hjem igjen til Norges største elgkommune, Steinkjer.

– Det er spennende med jakt. Det er alt fra forberedelsene, taktikk rundt jakta, hvordan du blir kjent i terrenget man jakter i og lærer hvordan dyrene beveger seg. Det er mye strategi og mestring, fortsetter hun.

Les også: Kristin (11) med pappa på elgjakt

Målretta tiltak

Under fjorårets jakt har SSB registert at det var 61 290 jegere som gikk på jakt. Av disse var 57 310 menn og 3 640 kvinner.

I Norges jeger- og fiskerforbund er de klar over at elgjakta er en mannsdominert hobby. Men de mener utviklinga er på vei i riktig retning.

– Her i Nord-Trøndelag har vi nesten hatt en dobling av antallet kvinnelige elgjegere de siste åra. Men også ellers i landet ser vi at flere og flere kvinner går på jakt, sier fylkessekretær i Nord-Trøndelag, Endre Alstad.

Allerede på begynnelsen av 90-tallet begynte de å jobbe med å få flere kvinner til å ta jegerprøven. Siden har tiltakene blitt mer og mer målretta. I dag har de har egne skytekvelder for kvinner og de arrangerer egne jaktturer for kvinner hvor de ordner med instruktører.

– Har de vært innom oss en tur så fyller det sine plasser godt i et jaktlag, sier Alstad.

– Fedre må ta ansvar

I jaktlaget til Linn Aasnes er de to kvinner og resten menn. Hennes interesse for jakt og friluftsliv kommer fra familien. Hun mener de som jakter i dag må bli flinkere til å ta med seg jenter og kvinner på jakt.

– Jeg tror pappaer betyr mye. Er du far så er det viktig at du tar med deg jentungen din på jakt. Det kan bety mye for henne senere. De fleste damene jeg kjenner som jakter har vært med sine fedre på jakt, sier Aasnes.

Jeger

Mange jegere peker på spenningen ved å sitte å vente på at elgen skal komme forbi posten samtidig som de hører at elghunden har fått ferten av dyr.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.