Få folkevalgte kvinner i kommunene

Kvinneandelen i mange kommunestyrer er så lav at flere risikerer å bryte loven.

Avstemming i Midtre Gauldal kommunestyre.

Det er mange menn i kommunestyrene i Trøndelag. Her fra en avstemming i Midtre Gauldal kommunestyre. Her er kvinneandelen 39,39 prosent.

Foto: Stina Åshildsdatter Grolid / NRK

Mange nyvalgte kommunestyrer trår nå sammen for første gang. En kartlegging NRK har gjort viser at kvinneandelen er svært lav mange steder i Trøndelag.

– Ikke alle opptatt av jevn fordeling

I Vikna består kommunestyret av 16 menn og sju kvinner.

Reinert Eidshaug

Ordfører i Vikna Reinert Eidshaug er en av 16 menn i et kommunestyre med bare sju kvinner.

Foto: Arbeiderpartiet
Vibeke Stjern

Ordfører i Åfjord Vibeke Stjern har selskap av 11 damer i kommunestyret.

Foto: Privat

Påtroppende ordfører Reinert Eidshaug fra Arbeiderpartiet tror en av årsaken til dette er at ikke alle partiene er like opptatt av jevn kjønnsfordeling.

– Det er en del parti som ikke har like mange av hvert kjønn på listene sine. Arbeiderpartiet har annenhver kvinne og mann på lista, årsaken til at det likevel blir flere menn ligger nok i at det er folket som har stemt inn de personene som har kommet inn i kommunestyret.

Se valgresultatet i din kommune

Åfjord trøndersk mester

Når ordfører Vibeke Stjern i Åfjord samler kommunens folkevalgte i høst ser det helt annerledes ut.

Åfjord er trøndersk mester i å få kvinner inn i politikken. Etter høstens valg har antall kvinner økt fra sju til tolv, det gir en kvinneandel på 57 prosent i kommunestyret.

– Vi tror vi kan gjøre et bedre politisk arbeid enn de som ikke har like mange kvinner som menn. Det påvirker både debattene og det å få på plass saker.

Risikerer å bryte loven

Det finnes ingen regler for hvor stor andel kvinner som skal sitte i kommunestyrene, men i komiteer og utvalg skal det værer minst 40 prosent kvinner. Hvis de ikke klare det, bryter de kommuneloven. Det risikerer de i Vikna .

– Det er vanskelig å få til fordelingen i råd og utvalg når det er så lite damer i kommunestyret.

– Hva vil dere gjøre med det?

– Vi må prøve å løse det på best mulig måte, men noen ganger kan vi ikke gjøre noe med det. Det er vanskelig å gjøre noen herrer om til damer.

– Kanskje er det litt tøffe damer i Åfjord

Det problemet slipper de i Åfjord. Ordføreren er fornøyd, men ikke overrasket over den høye kvinneandelen. Ifølge Vibeke Stjern er kvinner i Åfjord vant til å ta ansvar, ikke bare i politikken.

– Vi er en pendlerkommune, og vi driver med bygg og anlegg her. Vi har mange damer som er vant til å klare seg selv. Kanskje er det litt tøffe damer i Åfjord. Mange er vant til å styre hverdagen og businessen selv.

Røyrvik og Steinkjer kan også måle seg med Åfjord, med 50 prosent kvinner eller mer. Rennebu og Roan er også med i det selskapet.

I Vikna er det en fattig trøst at de ikke er alene om å ha lav andel kvinner blant de folkevalgte. Agdenes, Selbu, Meråker og Ørlandet er i samme situasjon.

– Prioriterer anderledes

– De kvinnene som deltar må springe mellom komitemøtene, sier valgforsker Torill Aalberg ved NTNU.

Valgforskeren peker på at det er konsekvensen av at det ikke er krav til hvor høy kvinneandelen skal være i kommunestyrene, samtidig som det er krav i komiteer og utvalg.

Aalberg peker på at det er flere grunner til at menn dominerer kommunepolitikken.

– Det er som regel menn som står øverst på listene. Ofte er kvinner plassert lengre ned, men ikke bestandig. Det er heller ikke alle partiene som sier det skal være likt mellom kjønnene, sier Aalberg.

Ny forskning viser at flere kvinner i kommunestyrene har en positiv spiraleffekt. Kvinner i politikken mobiliserer andre kvinner til å også ville delta.

– Det er et veldig potensiale for å rekruttere kvinner i lokalpolitikken. Den handler veldig mye om velferd- og omsorgssaker. Dette er tema som står kvinner nært. I tillegg prioriterer kvinner av og til andre saker som de mener er vik

Vil ikke være i bunnen

I Vikna skal de nå ta grep for å snu skuta.

– Vi er nødt til det. Vi vil ikke havne blant de dårligste ved neste valg. Hvordan vi konkret skal gjøre det kan jeg ikke si nå. Men vi må oppfordre damene til å stille seg til rådighet for de politiske partiene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Siste fra Trøndelag

Se Midtnytt 20.00 med Kristin Agerlie

Se Midtnytt 20.00 med Kristin Agerlie