Få er fristet av solcelle-støtte

Kun seks nordmenn har hittil søkt om støtte til solcelleanlegg i egne hjem. Jan Olaf Jørgensen Pettersen i Steinkjer er en av dem.

Kun seks nordmenn har hittil søkt om støtte til solcelleanlegg i egne hjem. Jan Olaf Jørgensen Pettersen i Steinkjer er en av dem.

SE VIDEO: Solcelleanlegget på taket til Jan Olaf Jørgensen Pettersen i Steinkjer kommer til å redusere behovet for innkjøpt husholdningsstrøm. Eieren har søkt om støtte fra Enova, men mener støtteordningen er altfor dårlig.

– Jeg har nettopp satt i gang anlegget. I sommerhalvåret kommer jeg til å redusere strøminnkjøpet betraktelig, sier Pettersen til NRK.

Han leverte i dag søknaden om støtte til solcelleanlegget sitt, som nummer seks i landet.

Jan Olaf Jørgensen Pettersen, som har installert solcelleanlegg på taket av huset i Steinkjer

TROR PÅ BEDRE ORDNINGER: Jan Olaf Jørgensen Pettersen fra Steinkjer har installert solcelleanlegg på taket sitt, og søkt om støtte fra Enova. Han tror likevel ikke solcelleanlegg hos folk kommer til å ta av før støtteordningene blir bedre.

Foto: Frank Almås / NRK

Kapasiteten på omtrent 5 kW kan forsyne fem store panelovner, og redusere behovet for innkjøpt husholdningsstrøm.

– Økende interesse

Støtte til solcelleanlegg i private husholdninger var nytt fra årskiftet, men søknadene har ikke hopet seg opp hos Enova.

Seks søknader siden nyttår er likevel en start, for å prøve ut sol på støtteprogrammet for fornybar energi.

– Vi ser at det er en økende interesse blant boligeiere for å installere solcelleanlegg, samt en liten prisnedgang. Dette er et perfekt tidspunkt for å komme med en gulrot til privapersoner, sier Anna Barnwell, markedssjef bolig i Enova.

– Altfor lite støtte

– Vi gjør ikke dette for å tjene penger, men kanskje for å spare penger, sier Jan Olaf Jørgensen Pettersen om sitt eget solcelleanlegg.

Anna Barnwell, markedssjef bolig i Enova

SPENT: Anna Barnwell, markedssjef bolig i Enova, håper støtteordningen fører til at flere vil installere solcelleanlegg, og vedgår at hun er spent på responsen.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Han synes ikke støtten er høy nok til å få fart i bruken av solceller til husholdningsstrøm.

– Det er altfor lite. Hvis vi ser på dette anlegget, så har jeg gjort nesten alt arbeidet selv og det har kostet totalt 70-80.000 kroner. Du får 17.000 kroner i støtte. Det er ingen som monterer anlegg på grunn av 17.000 kroner, mener han.

Spent på responsen

Steinkjer-mannen har hentet inspirasjon og informasjon fra Sverige. Der ble en støtteordning innført allerede i 2009. I tillegg til at investeringstøtten er høyere, får folk bedre betalt for overskuddstrøm.

– Før det blir noen andre støtteordninger, tror jeg ikke dette kommer til å ta av. Det må til noe mer. Svenskene har forstått det, konstaterer Pettersen.

– Satsene i alle våre støtteordninger vurderes jevnlig. Vi er svært spente på hvordan dette går. Vi håper det fører til at flere velger å installere solcelleanlegg, og gjøre andre energitiltak i boligen sin, svarer Barnwell i Enova.