Hopp til innhold

Få eksempler å lære kommune-ekteskap av

Inderøy og Mosvik er blant de eneste kommunene i landet som har erfart sammenslåing etter tusenårsskiftet. Folk i trønderkommunene er delt i oppfatningen av hvor vellykket «ekteskapet» har vært.

Randi Aadal fra Mosvik, Jon Bjarne Madsen fra Inderøy og Leif Nervik fra Mosvik

DELTE MENINGER: Randi Aadal (t.v.) fra Mosvik er misfornøyd med å ha blitt slått sammen med Inderøy, mens Leif Nervik fra Mosvik er mindre kritisk. Jon Bjarne Madsen fra Inderøy tror folk i både Mosvik og Inderøy ser på sammenslåingen som en fordel.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

Valglogo

– Vi flyttet til Mosvik og tenkte at vi ville bo i en liten kommune, fordi jeg vet at det er mye bedre enn en stor kommune. Det første som skjedde, var at biblioteket her forsvant. Det brukte jeg hver bidige uke. Jeg blir så sint når jeg snakker om det, sier Randi Aadal til NRK.

Hun skulle gjerne ha sett at Mosvik ikke slo seg sammen med Inderøy i 2012. En sambygding er mindre kritisk:

Carl Ivar von Køppen, tidligere ordfører i Mosvik

BEDRE: Tidligere Mosvik-ordfører Carl Ivar von Køppen viser hvor kommunegrensa mellom Mosvik og Inderøy gikk tidligere, fra oppe på Skarnsundbrua. Eks-ordføreren mener sammenslåinga var vellykket.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

– Jeg er ganske godt fornøyd. Det mest negative jeg kan si, er at legen vi ble lovt ikke har kommet, forteller Leif Nervik.

Mener det ble bedre

– Jeg forventet at det skulle bli bedre å være mosbygg. Fra mitt ståsted synes jeg det har slått til, sier Carl Ivar von Køppen til NRK.

Han var ordfører i Mosvik i 2012, og var med på de første stegene mot sammenslåing med Inderøy. Han mener mosbyggen gjorde det riktige.

– Den som så driften av kommunen på nært hold i tida vi begynte å tenke på det, skjønner at det hadde blitt reduserte tjenester hvis vi skulle ha fortsatt alene. Det tror jeg hadde blitt et dårligere utfall for innbyggerne, sier eks-ordføreren.

Lite forskning

Anne Irene Myhr ved Distriktssenteret

FÅ ERFARINGER: Det er lite forskning og innhenting av erfaringer på effektene av kommunesammenslåinger så langt, sier Anne Irene Myhr ved det statlige Distriktssenteret.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

Enkelte norske kommuner vurderer nå sammenslåing, i sammenheng med regjeringens kommunereform. Leksvik og Rissa er blant disse.

Men politikere som nå vurderer kommunesammenslåing, har få praktiske eksempler å se til fra andre kommuner som har gått i forveien:

– Det er lite forskning og innhenting av erfaringer på effektene så langt, sier Anne Irene Myhr ved det statlige Distriktssenteret.

– Erfaringene vi har hentet inn fra de sju sammenslåingene på 2000-tallet, sier at ledelse, informasjon og åpenhet er en suksessfaktor, ifølge Myhr.

– Ikke start uten frivillighet

Folk NRK møter i Inderøy er fornøyde med sammenslåingen.

Ida Stuberg, ordfører i Inderøy kommune

POSITIVE ERFARINGER: Ordfører Ida Stuberg i den nye storkommunen Inderøy har positive erfaringer etter sammenslåingen med Mosvik.

Foto: Borgar Sagbakken / NRK

– Jeg merker ingenting. Jeg tror alle ser på det som en fordel, både de i Mosvik og vi i Inderøy, sier Jon Bjarne Madsen.

Ordfører Ida Stuberg i den nye storkommunen Inderøy har positive erfaringer.

– Vi ser at vi på kort sikt har bedre økonomi. Vi har mulighet til å gjøre en del opprustninger som vi ellers ikke ville ha hatt mulighet til i de gamle kommunene, sier Stuberg.

Eks-ordføreren i Mosvik har ett klart råd til kommuner som vurderer sammenslåing:

– Ikke start prosessen uten frivillighet. Det må være enighet om at kommunene vil dette. Det må være en grundig prosess i forkant og analyse av hva de har og hva de får, råder von Køppen.