Hopp til innhold

Forsvaret bidrar med informasjon til politiet: Overvåker med F-35

Forsvaret har omdirigert aktiviteten etter regjeringen varslet økt beredskap. Nå patruljerer kampflyene F-35 langs norskekysten, og overvåker olje- og gassinstallasjoner.

F-35 ved Ørland flystasjon, og to piloter på vei til oppdrag

BIDRAR: F-35 bistår politiet etter regjeringens beslutning om økt beredskap. Her er to piloter på veg til oppdrag ved en tidligere anledning ved Ørland flystasjon.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

Ved Ørland flystasjon er det ikke flere flyavganger enn tidligere. Men Forsvaret har omdirigert aktiviteten – blant annet ved at de nå patruljerer norskekysten og overvåker olje- og gassinstallasjoner.

Bakgrunnen er regjeringas beslutning om å øke beredskap og synlighet etter gasslekkasjene i Østersjøen.

Unike egenskaper

– Det jeg kan si generelt er at etter regjeringens beslutning om økt beredskap, så har Forsvaret økt sin synlighet og tilstedeværelse.

Det svarer Thomas Gjesdal, talsperson i Forsvarets operative hovedkvarter, på spørsmål om den økte aktiviteten ved Ørland flystasjon.

F-35 tar av fra kampflybasen på Ørland

Her har F-35 akkurat tatt av fra kampflybasen på Ørland. Kampflyet har en toppfart på 1931 km/t.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

– Vi har et fly som går ut fra Evenes og Ørlandet, også har vi kystvakt som opererer ut fra Sortland. Marinen opererer ut fra Haakonsvern. Disse enhetene er ute langs hele norskekysten, som en del av våre daglige operasjoner. Og så har vi den siste tida en økt tilstedeværelse og synlighet på gassinstallasjoner offshore.

Det unike med F-35 er sensorteknologien.

Sensorene til kampflyene gjør det mulig å finne, følge og identifisere andre fly fra langt større avstander enn tidligere.

F-35 gjør dessuten denne jobben uten å bli oppdaga av andre fly, ifølge Forsvaret.

Les også Vil gjøre Norden mer avskrekkende

Amerikanske B-52 og to svenske JAS Gripen og to norske F-35 kampfly vest for Andøya.

Gir informasjon videre

Det avanserte systemet i kampflyene, samler og fordøyer data og målinger fra sensorene. Dette er informasjon som kan gis videre til politiet og myndighetene dersom det skulle være nødvendig.

Luftforsvaret har økt sin tilstedeværelse og synlighet med blant annet kampflyet F-35 fra Ørland flystasjon. F-35 har blant annet sensorer som kan bidra i oppdraget, sier Stian Roen, som er talsperson i Luftforsvaret.

Han påpeker at dette ikke er en militær aksjon.

F-35 er et multirollekampfly som bidrar og kan bidra – enten det er en økt beredskap av olje og gassinstallasjoner – eller andre oppgaver – som Luftforsvaret får oppdrag om å gjennomføre, sier han.

Norske F-35 tanker i luften med Boeing KC-135 Stratotanker i en overflyvning fra Norge til Island. Tankingen skjer i forbindelse med Icelandic Air Policing 2021

Norske F-35 tanker i luften med Boeing KC-135 Stratotanker i en overflyvning fra Norge til Island.

Foto: Forsvaret

Forsvaret vil ikke si noe om når de ble kontaktet om å bidra. De ønsker heller ikke å uttale seg om det er økt beredskapsnivå ved norske flybaser.

De første F-35 landet i Norge 3. november 2017.

På sikt vil Norge få inntil 52 kampfly. Den norske flåten blir fullt operativ fra 2025.

Les også Politiet om bistand frå Heimevernet: – Veldig spesielt

HV på Kollsnes