Hopp til innhold

Evakuerte får flytte hjem igjen

NVE mener det er trygt at de rasevakuerte på Byneset i Trondheim får flytte tilbake.

Ras på Byneset
Foto: Alley, Ned / Scanpix

– Vi er enormt glade for beskjeden, så dette skal feires, sier Kåre Bakk, som har bodd på hotell siden kvikkleireraset ved nyttår.

NVE og politiet underrettet de evakuerte i dag

På pressekonferansen i ettermiddag ga politiet og NVE den gode nyheten.

Foto: Torjus Kleiven Kandal / NRK

På en pressekonferanse i ettermiddag fortalte NVE, kommunen og politiet at de mener forholdene er trygge nok til at folk kan flytte tilbake.

– Unntaket er beboerne på én gård som sannsynligvis må vente til april. De andre får begynne å flytte tilbake i morgen tidlig, sa politioverbetjent Torkjell Rendal ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under bildet

NVE mener det er trygt å flytte tilbake til rasområdet

Oversikt over tilbakeflyttingen fra i morgen av. Beboerne på det røde området på Brenslan må vente litt lenger enn familiene på de 7 andre gårdsbrukene.

Foto: NVE

Bruker 9 millioner

Siden jordskredet på Byneset i Trondheim sist helg har de evakuerte vært borte fra hjemmene sine på grunn av rasfare og undersøkelser i området.

Familien som må vente noen måneder med hjemkomsten får oppholde seg på gården på dagtid, men har påbud om å holde seg unna om natten.

NVE vil blant annet rassikre bekker før de kan dra tilbake, og har satt av 9 millioner til arbeidet på området.

– I morgen begynner vi med å rydde skog, og mange millioner er satt av til sikringsarbeidet, fortalte regionsjef i NVE, Kari Øvrelid på et informasjonsmøte for de rammede i kveld.

Artikkelen fortsetter under bildet

Rita Ottervik og kommunen vil støtte de rammede fremover

Rita Ottervik på informasjonsmøtet i kveld.

Foto: Torjus Kleiven Kandal / NRK

– Skal ikke stå på pengene

På møtet i kveld forsikret også representanter fra kommunen at de vil vi bistå de berørte med den hjelpen de trenger fremover.

– I forbindelse med hjelpearbeidet skal det ikke stå på pengene. Mange har hatt en tøff tid og fått ødelagt jorden sin. Heldigvis er det ikke gått liv, og vi har flere fond og ordninger som skal hjelpe ofrene framover, sa Ordfører Rita Ottervik.

– Vi vil bistå på alle berørte med den hjelpen de trenger sier kommunaldirektør for byutvikling i Trondheim, Einar Aassved Hansen til NRK.

Direktøren sjekka rasstedet

NVE-direktør Per Sanderud var i dag på befaring i området der kvikkleireskredet gikk.

– Jeg fikk et inntrykk av at det har vært mektige krefter i sving. I tillegg har jeg sett på krisetiltakene. Det er laget en steinfylling som en propp nederst i skredet, der det er fylt på 400 lastebillass med stein, sier Sanderud til NTB.

NVE fryktet en stund at noen ikke ville kunne returnere til hjemmene sine, etter urovekkende geologiske prøver.