NRK Meny
Normal

Europeisk pris til Erlend Loe

Erlend Loe ble tirsdag tildelt Prix Européen des Jeunes Lecteurs for boka «Naiv. Super.» Prisen ble delt ut i Europaparlamentet i Strasbourg.

Erlend Loe
Foto: Knut Fjeldstad, Fjeldstad, Knut

Tusen ungdommer fra 13 forskjellige land står bak nominasjonene til Prix Européen des Jeunes Lecteurs (Europeisk pris for unge lesere).

Ungdommene er skoleelever ved videregående skoler på alderstrinnet 15-18 år som har lest europeiske romaner som del av litteraturundervisningen på skolen.

De andre nominerte forfatterne var Szusza Bank, Rafael Chirbes, Michael Frayn, Ismail Kadare og Jean-Philippe Toussaint.

Enkelt om viktige ting

Før Loe ble kåret som vinner, måtte han og de andre nominerte svare på spørsmål fra skoleungdommen. De ville blant annet vite hvor mye av romanen som var selvbiografisk.

Etter dette trakk en jury av representanter fra alle klassene som deltok, seg tilbake for å diskutere seg fram til en vinner.

– Det var omtrent som når det velges pave, forteller Loe.

I juryens begrunnelse heter det at «Naiv. Super» vant blant annet fordi de syntes det var imponerende at Erlend Loe skrev så vakkert og enkelt om kompliserte og viktige ting.

Rørende øyeblikk

Loe sier til NTB at han ble svært rørt over prisen.

– I denne alderen leser man med så stor intensitet, og går så opp i det man leser at bøkene blir veldig viktige, da betyr dette mye, sier han.

Det er tredje gang at Prix Européen des Jeunes Lecteurs deles ut i Strasbourg. Tidligere vinnere er Jonathan Coe og Fred Vargas. (©NTB)