Melhusbygg ble europamester.

Lasse Andre Austgarden fra Ler ble i dag europamester i hundekjøring etter å ha vunnet klasse F400 i Femundløpet.

Lasse Austgarden
Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– En nydelig følelse, helt fantastisk. Det sier Austgarden etter at han kom i mål på Røros som førstemann i klassen F400 under Femundløpet. Seieren betyr at han er europamester i hundekjøring.

– Det var svært anstrengene, og i lange perioder var det ren selvpining. Det var rett og slett mange timer der det var veldig, veldig vondt.

Austgarden kjører for Folldal trekkhundklubb, men bor på Ler i Melhus kommune.

Tett i toppen

Det var to mann som skilte seg ut i klassen som kjørte 400 kilometer, og Austgarden knivet lenge om teten med Niklas Rogne fra Røros.

Niklas Rogne mot mål

Niklas Rogne mot mål.

Foto: Elisabeth Bergquist, Femundløpet

– Det var en psykisk kamp, og når du vet at du har noen som jager like bak er det ikke rom for å gjøre feil, sier den nybakte auropamesteren.

Austgarden mener også at Rogne hadde en fordel da kursen ble satt mot Røros.

– Da var hans hunder var på vei hjem, og da går det ofte å få dem til å yte litt ekstra .

På siste sjekkpunkt på Tolga var Rogne 21 minutter bak, men han tok stadig inn på Austgarden mens de kjørte mot Røros. I mål var Rogne kun ett minutt bak Austgarden.

Varmen

Lasse Austgarden

Lasse Austgarden, nybakt europamester i langdistanse hundekjøring.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Det er lett å tenke at det må være kulde og vind som er de største utfordringene for hundekjørerne. Men når Austgarden skal si noe om hva som var vanskelig underveis, er det varmen han snakker om.

– Når du kniver om førsteplassen blir det til at man presser. Når det er varmegrader slik som i dag, blir det plagsomt for hundene. De blir rett og slett veldig varme, men jeg synes de takla det bra.

I kveld blir det en god middag med alle som har støttet opp underveis, og etterpå kommer det som kanskje vil smake aller best etter å ha konkurrert i 40 timer. Søvn!